Microsoft heeft woensdag twee nieuwe AI-chips van eigen makelij onthuld. Met de computerchips hoopt het techbedrijf de hoge kosten te drukken die gepaard gaan het laten draaien van software op basis van artificial intelligence, aldus persbureau Reuters.

Maia 100, de eerste chip, is een kunstmatige-intelligentiechip die de dominantie van Nvidia’s grafische AI-chips moet gaan doorbreken. De tweede, de Cobalt 100 Arm chip, is meer gericht op algemene computertaken en zou de gebruikelijke chips van Intel moeten kunnen vervangen.

Microsoft zegt niet van plan te zijn om de chips ook op de markt te brengen, maar ze in plaats daarvan zal gaan gebruiken voor z’n eigen software-aanbod en als onderdeel van zijn dienst voor cloud computing Azure.

Microsoft hoopt kosten AI-diensten te verlagen

Met Maia kunnen AI-rekentaken versneld worden en moet er een basis worden gelegd voor de 30 dollar per maand kostende “Copilot”-dienst voor zakelijke softwaregebruikers. Daarnaast wil Microsoft opties gaan bieden voor softwareprogrammeurs die AI-diensten op maat willen maken.

De Maia-chip is ontworpen om grote taalmodellen te draaien, een type AI-software dat aan de basis ligt van de populaire bot ChatGPT. Microsoft werkt nauw samen met startup OpenAI, de maker van ChatGPT.

Microsoft en andere techgiganten zoals Alphabet worstelen met de hoge kosten voor het leveren van AI-diensten. Die kunnen tot tien keer hoger zijn dan bij traditionele diensten zoals het aanbieden van een zoekmachine. Dit heeft ermee te maken dat AI-software gebruik maakt van zeer grote databases, waarbij het genereren van antwoorden op vragen van gebruikers veel computerrekenkracht en daarmee veel energie vraagt.

Leidinggevenden van Microsoft hebben gezegd dat ze van plan zijn om deze kosten te verlagen door alle AI-toevoegingen aan producten via een gemeenschappelijke set van AI-modellen te laten lopen. De Maia-chip gaat dat optimaliseren.

"We denken dat dit ons in staat stelt om klanten kwalitatief betere, snellere en goedkopere oplossingen te bieden", aldus topbestuurder Scott Guthrie van Microsoft tegenover Reuters.

De tweede chip die Microsoft dinsdag aankondigde is mede ontworpen om intern op kosten te besparen. Maar Microsoft wil hiermee ook zijn tak voor cloud computing versterken in de concurrentie met Amazon Web Services.

LEES OOK: Het internet zorgt voor de uitstoot van 1,6 miljard ton aan broeikasgassen per jaar – de AI-oorlog tussen Google en Microsoft doet daar nog een schepje bovenop