Microsoft trekt de portemonnee, en niet zo’n beetje ook. De softwarereus koopt GitHub, een platform dat software-ontwikkelaars gebruiken om computercode met elkaar te delen.

Github telt meer dan 24 miljoen gebruikers en daar heeft Microsoft sommetje van 7,5 miljard dollar voor over, ofwel 6,5 miljard euro.

De deal moet nog goedgekeurd worden door toezichthouders en wordt naar verwachting eind dit jaar afgrond. In 2015 werd GitHub nog op zo’n 2 miljard dollar gewaardeerd.

Microsoft betaalt de overname met eigen aandelen. Microsoft-directeur Nat Friedman wordt bestuursvoorzitter van GitHub. Het platform was al op zoek naar een nieuwe topman, sinds oprichter Chris Wanstrath die functie tien maanden geleden neerlegde.

GitHub is een online platform waar softwareontwikkelaars code uitwisselen. Het wordt door programmeurs in de hele wereld gebruikt.  Zodra een stukje code op GitHub staat, kan iedereen het downloaden en zelf aanpassingen doen. Die kun je ook weer toevoegen aan GitHub, zodat anderen jouw versie kunnen gebruiken.

GitHub is een belangrijke speler in de wereld van de opensourcesoftware. De ironie wil dat Microsoft zelf een geschiedenis kent, waarbij het bedrijf lange tijd extreem angstvallig de broncode van Windows beschermde en alternatieven met open broncodes fel bestreed.

Maar Microsoft heeft een omslag gemaakt en omarmt opensourceprojecten tegenwoordig.

GitHub founder and CEO Chris Wanstrath

Foto: GitHub oprichter en voormalig topman Chris Wanstrath. bron: GitHub

Vanuit het perspectief van Microsoft past GitHub goed bij de activiteiten rond cloud computing. Zo heeft Microsoft de clouddienst Azure voor softwareapplicaties die bedrijven kunnen gebruiken. Dit platform stoelt op een gemeenschap van ontwikkelaars die toepassingen kunnen delen. GitHub is daarom een mooie basis om toepassingen voor Azure te voeden.

Overigens vinden sommige programmeurs het maar niks dat Microsoft de eigenaar van GitHub wordt. Ze stappen over naar de in Utrecht opgerichte concurrent GitLab.