• Door een technische storing is al bekend welke tien restaurants in Nederland dit jaar een Michelinster krijgen.
  • Brut172 van chef Hans van Wolde in Reijmerstok (Limburg) sleept er twee in de wacht en Restaurant 212 Amsterdam krijgt er een tweede bij.
  • Of er ook restaurants sterren verliezen, is nog niet bekend.

Tien restaurants in Nederland krijgen dit jaar in elk geval een Michelinster. De bekendmaking zou pas maandag volgen, maar de informatie was zaterdag door een technische storing in de app van de organisatie te zien.

Dat heeft een woordvoerster van Michelin bevestigd. “Wij feliciteren de chef-koks en alle teams met deze welverdiende erkenning.”

Op het lijstje staan tien restaurants die een ster krijgen. Brut172 van chef Hans van Wolde in Reijmerstok (Limburg) sleept er zelfs twee in de wacht en Restaurant 212 Amsterdam krijgt er een tweede bij.

Van Wolde zegt in een reactie wel te hebben gerekend op één ster. "Maar twee?" De chef-kok kreeg er al eens eerder twee, voor zijn voormalige restaurant Beluga.

Zijn nieuwe horecazaak opende hij vorig jaar maart, vlak voor de lockdown, en is eigenlijk nog maar vier maanden open geweest. De onderscheiding is zaterdagmiddag gevierd met een broodje gebakken ei en een flesje bubbels voor het hele team.

Van Wolde zei ervan overtuigd te zijn dat de beoordeling door de Michelin-inspecteurs (ze zijn drie keer bij hem geweest) steeds meer gericht is op het bord en op het welzijn van de gast. "Het gaat niet meer om belevingen, om visuals aan de muren, om allerlei gekkigheid. Ik was er klaar mee, met 1.600 ingrediënten, met 200 soorten brood en dat aangereikt met zilveren handschoentjes. Het gaat erom dat het eten lekker is en dat de gast centraal staat."

Van zware nacht naar euforie

Richard van Oostenbrugge die samen met Thomas Groot Restaurant 212 runt, kan zijn geluk ook niet op met ster nummer twee. "We hadden een zware nacht, want ons kleintje krijgt vier nieuwe tanden. Dus toen mijn compagnon belde, drukte ik hem eerst weg. Maar toen zag ik dat we twee sterren hadden en stond ik heel stil - want iedereen sliep eindelijk - te springen in de slaapkamer."

Van Oostenbrugge hoopte al een tijdje op een tweede ster. "We geven onwijs veel gas met ons hele team, dus als je hem dan krijgt is dat heel gaaf."

De erkenning voelt extra goed in deze zware coronatijd. "Als we weer open mogen, komen we met ons allermooiste menu ooit en maken we er voor iedereen een feestje van."

Verliezers nog niet bekend

De sterrenceremonie wordt jaarlijks omlijst door veel geheimzinnigheid en spanning bij chefs over de hele wereld. Michelin laat weten dat de nieuwe editie maandag 29 maart op YouTube en Facebook wordt gevierd.

Het is niet duidelijk of er dan ook restaurants volgen die een ster verliezen en of er wellicht nog meer meer restaurants een ster krijgen. De Michelinsterren gelden internationaal als de belangrijkste onderscheiding in de luxe restaurantsector.

Vorig jaar kregen acht restaurants een eerste Michelinster. Er kwamen toen geen tweede of derde sterren bij. Nederland telde in 2020 111 sterrenrestaurants.

Het is door corona een zwaar jaar voor de horeca. Restaurants moesten een groot deel van de tijd dicht, stonden op omvallen of sloten de deuren. Sommige legden zich toe op afhaalmenu's of verzonnen andere culinaire activiteiten.

LEES OOK: In deze 137 Nederlandse restaurants zónder Michelinster kun je uitstekend eten