• De maker van de Michelingids brengt ieder jaar nog een gids uit: de Bib Gourmand.
  • Daarin staan restaurants die voor maximaal 39 euro een uitstekend driegangenmenu serveren.
  • In Nederland zijn er 137 restaurants met een Bib Gourmand.

Uitstekend dineren hoeft helemaal niet duur te zijn. Dat bewijzen etablissementen met een Bib Gourmand.

De uitgever van de Michelingids brengt ieder jaar namelijk nog een gids uit: de Bib Gourmand. Daarin staan restaurants die wat betaalbaarder zijn voor het grote publiek.

Bib is een afkorting van Bibendum, de naam van het bekende Michelin-mannetje.

De Bib Gourmand wordt door sommigen ook wel een halve Michelinster genoemd maar is dat niet, aldus de organisatie. “De Michelinsterren worden toegekend aan restaurants met een verfijnde keuken die zijn geëvalueerd op basis van vijf strikte criteria. Restaurants met een Bib Gourmand bevinden zich in een ander segment gebaseerd op een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.”

De gids voor 2021 wordt pas eind maart gepresenteerd, maar Michelin heeft dinsdag alvast de dertien nieuwkomers onthuld. Die serveren voor maximaal 39 euro (exclusief drank) een prima driegangenmenu. Restaurants kunnen niet tegelijk een ster en een Bib Gourmand hebben.

Nederland telt volgens Michelin 137 restaurants met een Bib Gourmand. Vaksite Misset Horeca puzzelde erop los en concludeerde dat in vergelijking met vorig jaar acht restaurants niet meer zijn opgenomen.

De coronacrisis heeft dit jaar grote invloed op de ranglijst. Meerdere Nederlandse restaurants verliezen door de uitbraak van de coronapandemie hun Bib Gourmand.

Volgens Michelin hebben meerdere van de eerder bekroonde restaurants vanwege de crisis hun prijzen verhoogd waardoor ze niet langer voldoen aan de criteria. Ook zijn er door de lockdowns minder nieuwe restaurants bekroond met een Bib Gourmand dan normaal.

Weinig nieuwkomers op de Bib Gourmands-lijst

Er zijn dit jaar dertien nieuwe restaurants bijgekomen op de lijst. Vergeleken met eerdere jaren gaat het om "relatief weinig" nieuwkomers, geeft selectiedirecteur Werner Loens van Michelin aan.

Volgens hem speelt mee dat het vanwege de coronapandemie niet mogelijk was om alle kanshebbers te bezoeken. "Maar de restaurants die vanwege corona dit jaar buiten de boot vallen, komen voor volgend jaar zeker in aanmerking", benadrukt Loens.

Michelin was al in november 2019 begonnen met testen, dus in de eerste maanden was er nog geen sprake van corona. Ook tussen de eerste en de tweede lockdown kon de restaurantbeoordelaar nog eetgelegenheden bezoeken.

Onder meer Gastrobar Ster in Rotterdam, Élevé in Leeuwarden en Alma Bodega in Oisterwijk vallen dit jaar in de prijzen bij de Bib Gourmand-uitreiking. Terry Priem van Gastrobar Ster laat weten "heel blij" te zijn met de onderscheiding. "We werken ondanks corona ontzettend hard om zichtbaar te blijven. Dit is een welkome bemoediging."

Aan het einde van de maand maakt Michelin bekend welke Nederlandse restaurants 'echte' Michelinsterren ontvangen. Ook de voltallige lijst van Nederlandse Bib Gourmands wordt dan gepresenteerd.

Lees meer over toprestaurants en topkoks: