Michael Cohen is veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf door de de Amerikaanse rechter William H. Pauley III voor een serie strafbare feiten die heeft begaan toen hij werkte voor president Donald Trump.

Cohen bood in de rechtbank zijn excuses aan voor zijn acties en zei dat hij de “plicht” voelde de “smerige daden” van Trump “verborgen te houden”.

“Onlangs tweette de president een verklaring waarin hij me zwak noemde. Dat klopt, maar om een hele andere reden dan hij impliceerde. Het was omdat ik keer op keer voelde dat het mijn plicht was zijn smerige daden verborgen te houden”, zei hij tegen de rechtbank.

Cohen had de rechter eerder gevraagd hem geen celstraf op te leggen gezien de medewerking die hij verleent aan de onderzoeken naar Trump.

Tijdens zijn werk voor de Trump Organization stond hij bekend als de ‘pitbull’ van Donald Trump, omdat hij hem met alles wat hij had verdedigde. “Ik zou een kogel voor hem vangen”, zei hij zelfs ooit.

Cohen gaf schuld zelf toe

De voormalige advocaat van de president gaf in augustus toe schuldig te zijn aan acht strafbare feiten, waaronder belastingfraude, bankfraude en overtreding van de regels voor campagnefinanciering. Cohen zei dat hij in opdracht van Trump het zwijggeld betaalde waardoor de regels voor campagnefinanciering werden overtreden. Recentelijk gaf hij ook toe te hebben gelogen tegen het Congres over het Trump Tower-project in Moskou.

Federale aanklagers hadden gevraagd om een celstraf van 3,5 jaar en een boete van 100.000 dollar voor Cohen. Zij stellen dat Cohen "de kiezers heeft bedrogen door feiten te verbergen waarvan hij dacht dat ze een belangrijk effect zouden hebben op de verkiezingen".

"Wat betreft de twee betaling handelde Cohen met de bedoeling de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden", staat in de aanklacht. "Cohen stemde zijn acties af met een of meer leden van het campagneteam, tijdens vergaderingen en telefoongesprekken over het tijdstip van de betalingen en de manier waarop. En zoals Cohen inmiddels zelf heeft toegegeven, handelde hij bij de betalingen in overleg met en in opdracht van 'Individual 1'."

Individual 1 staat voor Trump. Die ontkende eerder te hebben geweten van het zwijggeld, maar noemt ze inmiddels  "een eenvoudige privé-transactie".

Trump, die ooit een hele nauwe relatie had met Cohen, noemt zijn voormalige advocaat inmiddels een leugenaar en liet in een recente tweet weten dat hij een "volledige en complete straf" verdient.

Lees meer over Michael Cohen: