• Miljardair en voormalig Democratisch presidentskandidaat Michael Bloomberg gaat minstens 100 miljoen dollar bijdragen aan de campagne van Joe Biden in ‘swing state’ Florida.
  • Recente peilingen geven aan dat het weer een nek-aan-nek-race wordt in Florida, waarbij Biden het goed doet bij oudere kiezers en Donald Trump terrein wint onder latino-kiezers.
  • Sinds 2000 heeft de winnende kandidaat in Florida nooit met meer dan 5 procent verschil gewonnen.

De Amerikaanse miljardair Michael Bloomberg gaat op z’n minst 100 miljoen dollar bijdragen aan de campagne van Joe Biden in Florida, meldt The Washington Post.

De enorme campagnebijdrage van de succesvolle ondernemer en oud-burgemeester van New York komt op een cruciaal moment voor Biden. In de belangrijke swing state Florida lijkt het weer eens uit te draaien op een nek-aan-nek-race.

Sinds 1992 heeft de winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen altijd gewonnen in Florida.

Hoewel Biden het goed doet onder oudere kiezers in Florida, ligt hij fors achter bij latino-kiezers en dan vooral bij Cubaanse Amerikanen.

Grof smijten met campagnegeld in Florida

Nadat bekend werd dat president Donald Trump van plan is 100 miljoen dollar van z’n eigen geld in zijn campagne te stoppen, besloot Bloomberg eenzelfde bedrag te investeren in de campagne van Biden in Florida, zeggen zijn adviseurs tegen The Washington Post.

“Er kan al vanaf 24 september gestemd worden in Florida, dus er is dringende behoefte aan geld in die staat”, zegt Bloomberg-adviseur Kevin Sheekey. “Mike investeert in Florida, zodat de Democraten hun reguliere campagnebudget in andere staten kunnen besteden, vooral in Pennsylvania.”

Het geld zal volgens The Washington Post voornamelijk worden gebruikt voor tv-spotjes en digitale advertenties in zowel het Engels als Spaans.

Lees ook op Business Insider

Bloomberg was zelf ook presidentskandidaat

Bloomberg is al langer van plan zijn enorme vermogen in te zetten om de uitkomst van de presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

In een interview met The New York Times in januari, toen hij zelf nog meedeed aan de race naar het Witte Huis, zei Bloomberg dat hij bereid was een miljard dollar uit te geven om Trump te verslaan. Hij beloofde ook bij te dragen als hij niet zelf de Democratische nominatie in de wacht zou slepen.

“Het hangt ervan af of de kandidaat hulp nodig heeft. Als iemand het goed doet, is er minder nodig en omgekeerd”, zei Bloomberg tegen The New York Times.

Biden ligt voor op Trump

In de zomer heeft Biden een aanzienlijke voorsprong opgebouwd op Trump in de peilingen, blijkt uit gegevens van Real Clear Politics. Maar in Florida zijn de verschillen relatief klein.

In peilingen die zijn uitgevoerd tussen 28 augustus en 8 september heeft Biden een voorsprong van gemiddeld 1,2 procentpunt op Trump in Florida. In 2016 won Trump met precies dat percentage in deze staat van Hillary Clinton.

LEES OOK: Deze 13 ‘swing states’ kunnen bepalen wie de Amerikaanse verkiezingen wint