• Meta publiceerde dinsdag een video van een speciale handschoen die het bedrijf aan het ontwikkelen is waarmee je in virtual reality dingen kunt voelen en vasthouden.
  • De startup HaptX beweert dat de technologie achter de handschoen “identiek is aan de gepatenteerde technologie van HaptX”.
  • De CEO van HaptX zegt tegen GeekWire dat het bedrijf zijn handschoen de afgelopen jaren meerdere malen heeft gepresenteerd aan het bestuur van Meta.

De speciale handschoen van Meta, voorheen bekend als Facebook, waarmee je objecten kan aanraken in een virtualreality-omgeving, is gestolen. Dat zegt de startup HaptX die eerder een identieke handschoen presenteerde aan het bestuur van Meta. 

Dinsdag publiceerde Meta een video waarin CEO Mark Zuckerberg spelletjes zoals schaken en Jenga speelt in virtual reality.

Lees ook: Zie hoe Mark Zuckerberg virtueel Jenga speelt en een boks geeft met speciale handschoenen waarmee je objecten in de metaverse kunt voelen

Hij draagt hiervoor een speciale handschoen die via haptische feedback ‘een realistisch gevoel van aanraking creëert in de metaverse’.

Minder dan 24 uur na de publicatie van de video komt de startup HaptX met een statement dat de handschoen wel heel erg lijkt op de gepatenteerde technologie van het bedrijf. 

Jake Rubin, CEO van HaptX, zegt in een interview met GeekWire dat de kerncomponenten van Meta's handschoen "inhoudelijk identiek lijken te zijn aan de gepatenteerde technologie van HaptX".

Rubin wijst op de "van siliconen gemaakte, fluïde tastgevoelige laag" van de handschoenen en het "pneumatische besturingssysteem".  

Volgens Rubin “zijn de leidinggevenden van Meta de afgelopen jaren meerdere keren op bezoek geweest bij HaptX om de technologie achter de handschoenen te bekijken”.

"We zijn blij met de belangstelling en concurrentie op het gebied van deze technologie, maar de concurrentie moet wel eerlijk zijn", aldus Rubin.

In het persbericht waarin de handschoenen werden aangekondigd, zegt Meta dat haar teams zeven jaar hebben gewerkt aan de verschillende technologieën die in de handschoen zijn gebruikt.

A HaptX haptic feedback glove.
Een verslaggever van Business Insider probeert de HaptX-handschoen uit in september 2019. Foto: Isobel Asher Hamilton

Rubin zegt dat Meta tot nu toe nog geen contact heeft opgenomen met HaptX. "We kijken ernaar uit om met hen samen te werken om tot een eerlijke en billijke regeling te komen die onze zorgen wegneemt en hen in staat stelt om onze innovatieve technologie in hun toekomstige consumentenproducten te verwerken", zegt de CEO van HaptX.

"De handschoenen van Meta zijn nog in een ontwikkelingsfase en zullen op korte termijn nog niet beschikbaar zijn", zo staat er in het persbericht van het bedrijf. "Hoewel ons onderzoek voorlopig in het lab blijft, zijn we enthousiast over de vooruitgang die we hebben geboekt en het potentieel dat het laat zien voor een virtuele wereld waarin aanraking mogelijk is."

HaptX werd opgericht in 2012 en is gespecialiseerd in speciale haptische feedbacktechnologie voor vr-doeleinden. In 2019 werkte het bedrijf samen met twee andere bedrijven om een paar gigantische robothanden te ontwikkelen die op afstand konden worden bediend met speciale handschoenen. 

Amazon-oprichter Jeff Bezos probeerde de technologie uit op een conventie in 2019 en zei dat het "bijzonder natuurlijk aanvoelde".

Meta heeft tot nu toe nog niet willen reageren op de uitspraken van HaptX.

Lees meer over Meta: