Apple is op de beurs meer waard dan Amazon, Meta en Alphabet samen. Bij het sluiten van de beurzen woensdag tikte Apple een beurswaarde van 2.307 miljard dollar aan. De drie andere techreuzen zitten daar net iets onder met een gezamenlijke beurswaarde van 2.306 miljard dollar. 

Veel techbedrijven zijn de afgelopen tijd flink onder druk komen te staan op de beurs. Zo verloor Meta afgelopen maand een kwart van z’n beurswaarde en had Alphabet z’n slechtste beursdag sinds maart 2020. Maar blijft Apple op koers door zich te concentreren op zijn kernactiviteiten.

Apple is echter niet geheel immuun voor controverse. Het bedrijf wordt regelmatig beschuldigd van monopoliepraktijken in z’n app store, omdat het eist dat apps het betalingssysteem van Apple gebruiken en 30 procent van alle opbrengsten afdragen

Meta CEO Mark Zuckerberg heeft Apple er zelfs publiekelijk van beschuldigd andere bedrijven te ondermijnen om zijn eigen bedrijf te laten groeien. 

Apple CEO Tim Cook heeft zich tot nu tot nog niet openlijk uitgesproken over de controverse rond zijn bedrijf. Dat staat in schril contrast met de aanpak van andere tech-CEO’s, die juist graag de publiciteit opzoeken om commentaar te geven op concurrenten.

De Amerikaanse Nasdaq-index, waarin veel technologiefondsen zijn opgenomen, is dit jaar met meer dan 30 procent gedaald. Apple zit daar met een daling van iets meer dan 20 procent iets onder, terwijl de beurskoers van Meta met meer dan 70 procent is gezakt.

LEES OOK: 10 jaar geleden werd Tim Cook CEO van Apple – dit is kenmerkend voor zijn leiderschapsstijl