• Meta Platforms zag donderdag bijna een kwart van zijn beurswaarde verdampen op de beurs in New York.
  • Het bedrijf achter Facebook, WhatsApp en Instagram presenteerde een dag eerder tegenvallende winst- en omzetcijfers.
  • De reclame-inkomsten dalen en de kosten stijgen, vooral door de forse investeringen in de metaverse.
  • Lees ook: Meta draaide onbewust zijn eigen metaverse de nek om

Meta Platforms, het bedrijf achter Facebook, WhatsApp en Instagram, zag donderdag bijna een kwart van zijn beurswaarde verdampen op de beurs in New York. De koers van het aandeel zakte daardoor tot het laagste niveau sinds 2016. Beleggers zijn namelijk flink geschrokken van het kwartaalbericht van het socialemediabedrijf.

Meta zag de kwartaalomzet opnieuw dalen door afnemende reclame-inkomsten. Adverteerders zijn een stuk terughoudender geworden vanwege de verslechterde economische vooruitzichten. Ook voor het huidige kwartaal wordt een verdere daling verwacht.

Daarnaast halveerde de winst van Meta, vooral door hogere kosten. Het concern blijft veel geld investeren in de metaverse. Dat droomproject van topman Mark Zuckerberg bestaat uit een virtuele wereld waarin mensen allerlei zaken kunnen doen vanuit hun eigen huis.

Het onderdeel Reality Labs, waar het project ondervalt, leed dit jaar al een verlies van ruim 9 miljard dollar en de verliezen zullen volgens het bedrijf in 2023 verder oplopen. Analisten van Morgan Stanley verlaagden het advies voor het aandeel in een reactie op de tegenvallende resultaten en vooruitzichten van het bedrijf.

Meta Platforms, het bedrijf achter Facebook, WhatsApp en Instagram, zag donderdag bijna een kwart van zijn beurswaarde verdampen op de beurs in New York. Bij de openingsbel gingen zo vele miljarden dollars aan beurswaarde in rook op en de koers van het aandeel zakte tot het laagste niveau sinds 2016. Beleggers zijn namelijk flink geschrokken van het kwartaalbericht van het socialemediabedrijf.

Meta zag de kwartaalomzet opnieuw dalen door afnemende reclame-inkomsten. Adverteerders zijn een stuk terughoudender geworden vanwege de verslechterde economische vooruitzichten. Ook voor het huidige kwartaal wordt een verdere daling verwacht. Daarnaast halveerde de winst van Meta, vooral door hogere kosten.

Het concern blijft veel geld investeren in de metaverse. Dat droomproject van topman Mark Zuckerberg bestaat uit een virtuele wereld waarin mensen allerlei zaken kunnen doen vanuit hun eigen huis. Het onderdeel Reality Labs, waartoe het project beheert, leed dit jaar al een verlies van ruim 9 miljard dollar en de verliezen zullen volgens het bedrijf in 2023 verder oplopen.

Analisten van Morgan Stanley verlaagden het advies voor het aandeel in een reactie op de tegenvallende resultaten en vooruitzichten van het bedrijf. Facebook was eerder dit jaar al een groot deel van zijn marktwaarde kwijtgeraakt. In februari leverde het concern op een dag zelfs al een keer 26 procent in.

Zuckerberg: metaverse van historisch belang

Topman Mark Zuckerberg zei er woensdagavond lokale tijd nadat de koers in de nabeurshandel al fors omlaag was gegaan toch van overtuigd te zijn op de goede weg te zijn met Meta. "We hebben al meer van dit soort cycli beleefd en ik ben er redelijk zeker van dat dit de goeie richting opgaat", zei hij in een call met analisten na de presentatie van de kwartaalcijfers.

Zuckerberg blijft ook volop vertrouwen houden in de ontwikkeling van de metaverse en zegt dat het werk van Meta van "historisch belang is".

LEES OOK: Mark Zuckerberg maakt een klassieke fout door vol in te zetten op een dienst die beter past bij een startup: de metaverse kan Meta fataal worden