Kabeljauw is veel waard in Noorwegen. In 2016 exporteerde het land 1,5 miljard euro aan witte vissen, waaronder kabeljauw. Dat verdient dus een prominente plaats en die krijgt de vis met een bizarre video rond de lancering van een nieuw bankbiljet.

In Noorwegen heeft de kabeljauw het zelfs tot ‘nationale vis’ geschopt. En nu komt het waardevolle beest, ook wel ‘het witte goud’, op het biljet van 200 Noorse kronen (circa 21 euro).

Dat is op zich al best stoer als eerbetoon voor een simpele vis. Echter, om dit heuglijke feit te vieren, maakt het komische trio KLM een speciale video, in samenwerking met een toepasselijk genaamde DJ Codfather. De nationale bank Norges Bank zit achter dit jubileum, want die hebben het gezelschap van stal gehaald om een oude hit nieuw leven in te blazen. Want het koddige lied ‘Torsken kommer II – Torske kroner nå’ is een remake van een ander kabeljauwlied uit 1980.

‘De kabeljauw komt!’ is de belangrijkste tekst in het lied en de Noorse bankpresident Øystein Olsen verschijnt ook in het filmpje. Bij Quartz vroeg men om een vertaling van de ongetwijfeld zeer poëtische tekst, maar een woordvoerder van de bank laat zich niet verleiden tot een vage vertaling: “Ik ben bang dat deze tekst onvertaalbaar is. Er zit een aantal rijmpjes en referenties naar Noorse populaire cultuur in die onmogelijk naar een internationaal publiek over te brengen zijn.”

Wij gaan de video in elk geval niet verder uit de doeken doen. Want dit moet je vooral zelf even bekijken: