Er bestond een tijd dat iedereen wel een tante of vriend had die zich verzette tegen de smartphone. Die de eigenaar van de nieuwste iPhone of Samsung steevast zouden vragen: ‘En, belt-ie ook?’

Maar misschien hebben juist díe mensen het wel goed gezien. Want er is nu een telefoon die alleen maar belt, zoals het vroeger ook ging. Of beter: zoals het eigenlijk nog nooit ging, maar wel minimalistischer dan ooit.

In een wereld waar 24 uur bereikbaar zijn de norm is en verveling overal op de loer ligt, is de smartphone een onafscheidelijk gereedschap geworden in ons dagelijks leven. En dat in minder dan tien jaar.

Twee ontwerpers uit New York zien behoefte aan een andere invalshoek. De moderne mens heeft best zin in rust, alleen zijn en geen constante stroom aan afleiding. Dus bedachten Joe Hollier en Kai Tang de Light-telefoon.

Een telefoon die alleen belt en gebeld kan worden.


Light begon in 2014, omdat Hollier (links) en Tang 'een menselijke stem terug wilden brengen in de hectische wereld van technologie'.

Joe Hollier (links) en Kai Tang bedachten samen een telefoon die alleen belt. Foto: Light

Hollier heeft een achtergrond in kunst, design en film en runde een studio genaamd Five on That. Zijn mede-oprichter Tang werkte in productontwerp en -ontwikkeling en reisde 10 jaar de wereld over.


Hun geesteskind, de Light, is inderdaad licht in alle opzichten. Qua ontwerp en gewicht maar vooral qua mogelijkheden. Met deze telefoon kun je alleen bellen en gebeld worden. Sms'en of verbinden met wifi kan niet.

Foto: Light


De Light is ook zeer klein en dun. Hij past in je creditcard-portemonnee of het zakje van je trui.

Foto: Light


Light is veel meer filosofisch dan technisch. Al het design om de telefoon heen wijst een kant op: naar de buitenwereld. De makers willen ons uitdagen om de afleidingsgenerator die een smartphone geworden is, links te laten liggen.

Foto: Light


Je hoeft je smartphone niet op te geven, overigens. De Light-bedenkers begrijpen dat dat niet per se een optie is.

Foto: Light

Maar je kunt wel op bepaalde dagen ervoor kiezen om je smartphone thuis te laten en alleen de Light mee te nemen. Alle telefoontjes die op je 'hoofdapparaat' binnenkomen, gaan automatisch door naar je Light.


De Light kost 150 dollar en is te krijgen in zowel wit als zwart.

Foto: Light

Normaal gesproken is de Light simlock-vrij en dus ook te gebruiken met een lokale simkaart in Nederland. Maar wij raden je aan om even te checken bij je provider. De Light is nu al te bestellen bij de makers.

LEES OOK: 8 redenen waarom de Google Pixel beter is dan de iPhone