De EU moet gaan werken aan een echt Europees leger, met een eigen beleid voor de ontwikkeling en export van wapens. Dat Europese leger kan binnen de NAVO toegevoegde waarde bieden en is een boodschap aan de wereld dat Europese landen nooit meer oorlog met elkaar zullen voeren.

Ook moet de EU een eigen veiligheidsraad oprichten, om sneller en met één stem beslissingen te kunnen nemen op het gebied van buitenlandbeleid.

Dat zei bondskanselier Angela Merkel in een vurige toespraak in het Europees Parlement, die met zowel uitzinnig applaus als heftig boegeroep door de Europarlementariërs werd ontvangen.

Het was voor het eerst dat Merkel zich zo uitgesproken achter het pleidooi voor een Europees leger van de Franse president Emmanuel Macron schaarde. Ze benadrukte dat ze het NAVO-bondgenootschap niet ter discussie stelt.

Merkel was de twaalfde regeringsleider die in de aanloop naar de Europese verkiezingen van mei volgend jaar in het EU-parlement haar visie op de EU gaf. Ze zei ,,met vreugde en dankbaarheid voor het grootste democratische parlement in de wereld te staan’’, dat is gebouwd ,,op solidariteit en tolerantie.’’

De bondskanselier wees erop dat Europese solidariteit onder meer ,,verantwoordelijkheid nemen voor anderen” inhoudt. ,,De rechtsstaat niet respecteren gaat niet alleen ten koste van eigen land maar van heel de unie” en ,,nieuwe schulden maken zet de stabiliteit van de hele EU op het spel”. Ze noemde geen namen maar doelde op Polen, Hongarije en Italië.

Ruzie tussen Trump en Macron

De toespraak van Merkel valt samen met een oplopende ruzie tussen de Amerikaanse president Donald Trump en diens Franse collega Emmanuel Macron. Trump haalde dinsdag in een reeks tweets opnieuw scherp uit naar Macron.

Trump ging weer in op het pleidooi van Macron voor een Europees leger. Daarbij had Macron afgelopen week gesuggereerd dat Europa zich moet kunnen verdedigen tegen bedreigingen vanuit China en Rusland…en zelfs van uit de Verenigde Staten. Dat laatste is Trump in het verkeerde keelgat geschoten.

In een scherpe uithaal impliceerde Trump dinsdag dat de Fransen de Verenigde Staten hard nodig hadden om hen te redden van de Duitsers in beide wereldoorlogen.

De tweet kwam nadat Trump het weekend in Parijs had doorgebracht met andere wereldleiders ter herdenking van de 100e verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Afgelopen maandag suggereerde Trump dat de Amerikaanse loyaliteit aan de NAVO op het spel staat, als andere NAVO-landen niet meer bijdragen aan het militaire bondgenootschap.

LEES OOK Trump zinspeelt weer eens op een vertrek uit de NAVO

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl