Roger Federer wordt wereldwijd gezien als een van de beste tennissers ooit.

Zijn palmares is pagina’s lang. Zo is hij recordhouder als het gaat om eindezeges op het toernooi van Wimbledon (acht), heeft hij het hoogste winstpercentage op gras (87,2 procent) en was hij 308 weken lang de nummer 1 van de wereld.

Maar hoe zou gepresteerd hebben als hij niet was gaan tennissen, maar gaan tafeltennissen?

Een bezoeker van het platform Quora stelde die vraag onlangs. Al snel kwamen er links en rechts wat antwoorden op deze vraag.

Federers fysieke en technische talenten waren essentieel in zijn tocht richting tennisdominantie, maar zijn mentale weerbaarheid is hetgeen wat het makkelijkst op andere sporten toe te passen is.

Hij is zeer vastbesloten met een sterke focus op winnen. Dat aspect is hoogstwaarschijnlijk hetgeen dat hem in elke andere sport ook aan successen had geholpen, zoals tafeltennis.

Maar had hij dan ook de beste kunnen worden?

Martijn Grimme antwoordde op Quora dat Federer "zeker een goede tafeltennisser had kunnen zijn vanwege zijn vaardigheden die bij zowel tennis als tafeltennis van pas komen, maar dat Federer niet de allerbeste in tafeltennis zou zijn."

Een ander antwoordde dat Federer waarschijnlijk niet de beste tafeltennisser ooit zou zijn, om verschillende redenen:

Chinese spelers domineren het tafeltennis

Roger Federer

Roger Federer (rechts) aan de tafeltennistafel. Bron: Getty Images

Larry Thoman, die naar eigen zeggen 27 jaar in het tafeltenniswereldje werkzaam was en liefst 46 jaar op competitief niveau speelde, bemoeide zich ook met de discussie. In zijn antwoord, schetste hij het verschil tussen trainen in Europa en trainen in China.

"Het is een vuistregel dat als je je wil ontwikkelen tot een tafeltennisser van wereldklasse, je het best in China kunt trainen", schreef Thoman. "De algemene opvatting is dat in China het niveau van de trainingen veel hoger is dan elders in de wereld."

China domineert de wereldranglijst van het tafeltennis, met drie spelers in de top 5. Fan Zhendong is de nummer 1, Xu Xin de nummer 4 en Lin Gaoyuan de nummer 5. China staat zowel bij de mannen als de vrouwen bovenaan in de landenranking.

Tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Bejing, de Spelen van 2012 in Londen en de Spelen van 2016 in Rio won China elke gouden medaille bij het tafeltennis. Europese spelers wonnen er geen een.

Ondertussen won Federer, een Zwitser, Grand Slam na Grand Slam in het tennis, inclusief een gouden medaille op de Spelen van 2008.

Thoman op Quora: "Wil Roger in de top-3 van tafeltennis komen, dan moet hij de beste Chinese spelers van zijn generatie verslaan. De vaardigheden daarvoor had hij dan wel moeten leren tijdens wedstrijden en trainingen tegen goede tegenstanders."

Tafeltennis is veranderd in de afgelopen 20 jaar

Thoman zei ook dat verschillende veranderingen in de sport in de afgelopen 20 jaar ervoor hebben gezorgd dat niet één speler het tafeltennis kan domineren.

Enkele veranderingen die Thoman aanstipte:

  • De grootte van de bal is aangepast van 38 millimeter naar 40.
  • Het puntensysteem is aangepast van best of five van 21 punten per game naar best of seven van 11 punten.
  • Het aantal services per speler is verlaagd van vijf naar twee.
  • Het materiaal van het balletje veranderde van plastic van celluloid naar non-celluloid plastic.

Zijn betoog: tennis heeft niet zoveel veranderingen meegemaakt in dezelfde periode en tennissers hebben zich zodoende niet zo vaak moeten aanpassen.

"Er zijn geen tafeltennissers die na de switch van de 38 mm bal naar de 40 mm jarenlang op hetzelfde hoge niveau hebben gepresteerd."

Toch is er een manier waarop Federer tafeltennis kan domineren

Roger Federer

Bron: Getty Images

Federer speelt zijn beste tennis op gras. Hij won niet voor niets acht keer Wimbledon. Dit jaar sloeg hij zelfs het gravelseizoen over in voorbereiding op Wimbledon.

Met dat in het achterhoofd stelt Prahant Joshi - gebruiker van Quora - vast dat als een tafeltennistafel met gras bedekt zou zijn, Federer ook in die sport kan winnen.