Gaan we voortaan kakkerlakkenmelk drinken in plaats van melk uit een koe? Krijgen zuivelproducenten concurrentie van ongedierte? Wetenschappers hebben ontdekt dat een kakkerlak extreem hoogwaardige melk produceert.

De diploptera punctate is een bijzonder diertje. Niet alleen is het de enige kakkerlakkensoort die levendbarend is (legt geen eieren, maar brengt jongen levend ter wereld), wetenschappers hebben net ontdekt dat het diertje ‘melk’ geeft. Het gaat om een substantie die proteïnekristallen produceert waarmee het haar jongen voedt.

Kakkerlak geeft koe het nakijken

Dat een kakkerlak melk produceert is natuurlijk opmerkelijk, maar wat de onderzoekers pas echt fascineert is dat één zo’n proteïnekristal driemaal meer energie levert dan het equivalent in rundermelk. De kakkerlak als nieuwe Joris Driepinter.

Een kakkerlak melken als een koe is natuurlijk geen doen, en dus ging een internationaal onderzoeksteam van het Indiase Institute of Stem Cell Biology and Regenerative Medicine aan de slag met het gen dat die melkproteïnekristallen produceert. In de hoop om die kristallen uiteindelijk te reproduceren in een laboratorium.

Supermelk is alles-in-een

Klap op de vuurpijl: de melk is niet alleen rijk aan calorieën en voedingsstoffen, het wordt ook nog eens gedoseerd afgegeven door het gen. Wanneer de proteïne in de melk verteerd is, maakt het kristal gewoon weer nieuwe aan. Productie in lijn met de spijvertering, mooier kan het haast niet.

Inderdaad is volgens projectleider Subramanian Ramaswamy het nieuwe voedsel helemaal 'af': calorierijk, voedselrijk en gedoseerd vrijgegeven. "Een fantastisch proteïnesupplement", aldus Ramaswamy.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl