Deutsche bank is mogelijk flink minder kwijt aan een grote boete in de Verenigde Staten. Het financiële concern is volgens mediaberichten dichtbij een voor de bank zeer gunstige schikking met de Amerikaanse justitie. In plaats van 14 miljard dollar zou Deutsche nog maar 5,4 miljard dollar moeten neertellen.

Het nieuws, dat onder meer door het Franse persbureau AFP werd gebracht op basis van ingewijden, zorgde voor grote opluchting bij beleggers.

Hernieuwde onrust rondom de grootste bank van Duitsland lieten het aandeel vrijdag aanvankelijk flink kelderen. Maar Deutsche Bank sloot de beursdag in Europa uiteindelijk af met zijn grootste koerswinst in bijna zes maanden.

In New York schoot het aandeel 14 procent omhoog. Ook andere financiële instellingen waren in trek. JPMorgan Chase en Goldman Sachs wonnen 1,4 procent en 1,5 procent.

De bank wilde zelf niet reageren op de berichten over de schikking.

Zorgen over kapitaalpositie

Deutsche Bank is een van de belangrijkste banken ter wereld, maar staat zwaar onder druk door dreigende miljardenboetes en een reeks onopgeloste problemen uit het verleden. De zorgen over de kapitaalpositie van de bank namen afgelopen weken sterk toe, nadat Amerikaanse autoriteiten een boete van 14 miljard dollar voorstelden om verdere vervolging voor misstanden rond de verkoop van hypotheken in de VS af te kopen.

Daarnaast lopen er nog onderzoeken naar onder meer manipulatie van wisselkoersen en grondstofprijzen door de bank, die zijn buffers toch al moet versterken om aan strengere eisen te kunnen voldoen.

Interne mail

Om de gemoederen tot bedaren te brengen, publiceerde Deutsche Bank vrijdag tevens een interne mededeling. Daarin gaf topman John Cryan aan dat de bank aan alle kapitaaleisen voldoet en er geen reden is voor speculatie over de toekomst.

Volgens Cryan zijn er krachten in de markt die het vertrouwen in Deutsche Bank willen ondermijnen. Hij wees daarbij onder meer op de berichten dat tien hedgefondsen hun posities bij Deutsche Bank hebben verkleind. Dat is slechts een klein deel van de ruim achthonderd hedgefondsen waarmee de bank zaken doet, maar genoeg om onrust in de markt te veroorzaken.

De balans van de bank is nu echter sterker dan op enig moment in de afgelopen twintig jaar, benadrukte Cryan in zijn brief aan het personeel. Geruchten over de positie van de bank missen volgens hem dan ook elke basis.