De zorgen om Deutsche Bank laaien weer op. De bank, een van de belangrijkste ter wereld, staat zwaar onder druk door dreigende miljardenboetes en een reeks onopgeloste problemen uit het verleden.

Deutsche Bank heeft dringend nieuw kapitaal nodig, maar het is zeer moeilijk voor de bank om daaraan te komen. Nieuwe aandelen uitgeven, bezittingen verkopen, een redding door de Duitse staat of een fusie met een branchegenoot zijn vier opties, die elk zo hun nadelen hebben.

Nu zijn er berichten over hedgefondsen die hun posities bij het concern zouden afbouwen.

De topman van de Duitse bank probeert de gemoederen vrijdag te bedaren in een boodschap aan zijn personeel. Deutsche Bank voldoet aan alle kapitaaleisen en ligt op koers om zijn plannen uit te voeren, aldus John Cryan. Er is dan ook geen reden voor speculaties over de toekomst van de bank.

Volgens Cryan zijn er krachten in de markt die het vertrouwen in Deutsche Bank willen ondermijnen. Hij wees daarbij onder meer op de berichten dat tien hedgefondsen hun posities bij Deutsche Bank hebben verkleind. Dat is slechts een klein deel van de ruim achthonderd hedgefondsen waarmee de bank zaken doet, maar genoeg om onrust in de markt te veroorzaken.

De balans van de bank is nu echter sterker dan op enig moment in de afgelopen twintig jaar, benadrukte Cryan in zijn brief aan het personeel. Geruchten over de positie van de bank missen volgens hem dan ook elke basis.

Miljardenboetes

Deutsche Bank is een van de belangrijkste banken ter wereld, maar staat zwaar onder druk door dreigende miljardenboetes en een reeks onopgeloste problemen uit het verleden. De zorgen over de kapitaalpositie van de bank namen afgelopen weken sterk toe, nadat Amerikaanse autoriteiten een boete van 14 miljard dollar voorstelden om verdere vervolging voor misstanden rond de verkoop van hypotheken in de VS af te kopen.

De bank wees die schikking af, maar zal naar verwachting toch stevig in de buidel moeten tasten. Daarnaast lopen er nog onderzoeken naar onder meer manipulatie van wisselkoersen en grondstofprijzen door de bank, die zijn buffers toch al moet versterken om aan strengere eisen te kunnen voldoen.

Financiële fondsen geraakt

Als spil in de internationale financiële sector kan Deutsche Bank vele banken met zich mee trekken bij een eventuele val. De zorgen om de bank raakten de aandelenkoersen van andere Europese banken vrijdag dan ook hard.

Het Duitse Commerzbank verloor 5,8 procent en verzekeraar Allianz zakte 2 procent in Frankfurt. BNP Paribas en Société Générale verloren in Parijs tot 3,6 procent. Royal Bank of Scotland en Barclays speelden in Londen tot 2,7 procent kwijt. Het Zwitserse UBS leverde 2,8 procent in.

Aegon (min 3,1 procent), ABN Amro (min 1,9 procent) en NN Group (min 2,4 procent) waren duidelijke dalers in de AEX.

Het aandeel Deutsche Bank noteerde vrijdag rond 13.00 uur ruim 4 procent in de min, na een openingsverlies van circa 8 procent.

LEES OOK: 4 opties wat te doen met Deutsche Bank – en waarom ze geen van alle werken