Er zijn dit jaar veel meer mensen van start gegaan als zelfstandig ondernemer dan vorig jaar. Over de eerste negen maanden van 2019 zijn er 132.000 mensen een eigen bedrijf gestart. Dat waren er 13 procent meer dan in dezelfde periode in 2018.

Ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2015 zijn het zelfs 36 procent meer starters, meldt het ING Economisch Bureau.

Volgens de bank is de groei te wijten aan een gunstig economisch en fiscaal klimaat, maar dragen ook online werkplatforms als Uber, Deliveroo en Werkspot bij aan de groei. Op die online werkplatforms melden zzp’ers zich aan voor losse klussen.

In totaal was in 2019 ongeveer 8 procent van de starters actief in die kluseconomie, bijvoorbeeld als zelfstandig maaltijdbezorger, bouwvakker of kok.

Maar in de detailhandel en horeca nam het aantal starters het hardst toe, met respectievelijk 57 procent en 35 procent. In de detailhandel komt die groei van ondernemers die een online webwinkel beginnen via bijvoorbeeld een platform als Bol.com. In de horeca zijn het vooral mensen die evenementen gaan cateren, zoals zelfstandige koks, barista’s en mensen met een foodtruck.

Hoewel het aantal starters in alle provincies groeide, nam het in Flevoland met 22 procent het sterkst toe. Friesland is met 10 procent hekkensluiter. Vooral in de vier grote steden beginnen veel mensen als ondernemer. Het aantal starters per 100.0000 inwoners die tot de werkzame beroepsbevolking behoren ligt in die steden ver boven het Nederlandse gemiddelde.

Voor volgend jaar verwacht ING dat het aantal starters blijft groeien, al zal die groei met 10 procent wat minder groot zijn dan dit jaar.

Lees meer over ondernemen: