Wanneer het goed gaat met je bedrijf en alles lekker loopt, gun jezelf dan eens de tijd om kritisch te kijken naar je bedrijfsprocessen. Kunnen er zaken efficiënter? Welke rol kan automatisering spelen in jouw bedrijf?

Automatisering zorgt er onder meer voor dat bedrijfsprocessen efficiënter uitgevoerd kunnen worden en de kans op menselijke fouten kleiner wordt. Voor bedrijven in bijvoorbeeld de maakindustrie en logistiek kan een ERP-pakket zorgen voor een hogere productiviteit en lagere kosten, maar ook andere sectoren kunnen profiteren.

Een ERP-systeem brengt namelijk belangrijke informatie van verschillende afdelingen samen en automatiseert bedrijfsprocessen. Uiteindelijk kun je daarmee optimaal voldoen aan de wensen van jouw klant en geeft het grip op je bedrijf.

Ga direct naar onze ERP-vergelijker »

poederpret

Leentjes gebruikt geen ERP

Willem Kors is medeoprichter van Leentjes, producent van decoratiezoetigheden, waaronder gekleurd poedersuiker. Zijn bedrijf gebruikt géén ERP-systeem. “Wij leveren aan supermarkten en om dat te kunnen doen, moeten we communiceren via de EDI-standaard. Wij gebruiken daarvoor een weboplossing, Go-webEDI, waarmee we orders, orderbevestigingen, pakbonnen en facturen kunnen uitwisselen.”

“De reden dat we hiervoor hebben gekozen, is dat deze oplossing niet duur is. Twee jaar geleden begonnen we net met het bedrijf en waren we hartstikke blut. Met deze oplossing konden we makkelijk instappen en kijken of we ons bedrijf draaiend konden krijgen.”

“Sinds kort hebben we een nieuwe logistieke partner die wél een ERP-systeem gebruikt. Wij gaan over niet al te lange tijd over naar een zwaardere versie van onze weboplossing, waarmee we vervolgens een koppeling kunnen maken met het ERP-systeem van onze nieuwe logistieke partner. Zo kunnen we toch profiteren van de voordelen, zonder dat we tijd, moeite en geld hoeven steken in de ontwikkeling van zo’n omgeving.”

Smartwares Group zweert al jaren bij ERP

Bij Smartwares Group, een groothandel in klein huishoudelijke artikelen, gebruiken ze juist wél een ERP-systeem. Pim Poll, director business systems: “Voor bedrijven met goederenstromen is een ERP-systeem eigenlijk een no-brainer. Het voordeel is dat je hele financiële stroom erin zit, evenals je klantenportefeuille en leveranciersafspraken.”

Hij legt uit: “Het is één centrale plek waarin je volledige bedrijfsvoering samenkomt. Het is echt de kern van ons bedrijf. Helemaal doordat we als groothandel ook een koppeling hebben gemaakt naar onze logistieke supply chain.”

“Het ERP-pakket biedt ons veel grip op het bedrijf, omdat we werkelijk alles kunnen plannen. We hebben onze hele orderstroom in beeld, maar ook basisprocessen als voorraadbeheer en facturatie. Het is een volledig geautomatiseerd proces dat de financiële stromen op de juiste manier borgt en waar we op kunnen vertrouwen. Het geeft ons de juiste inzichten op de juiste momenten.”

Jan Wijn van Trunkrs

Trunkrs bouwt zelf zijn belangrijkste software

Jan Wijn is medeoprichter van Trunkrs, een IT-bedrijf op de logistieke markt. Zij kozen er juist voor om hun eigen systeem te bouwen. “Wij brengen e-commerce en logistiek samen, zodat klanten blij zijn met de dienstverlening van zowel de webshop waar ze iets hebben gekocht, als de partij die het pakketje komt bezorgen. Wij managen dat proces. Dat is best complex, want we hebben zelf dus geen producten, locaties, auto’s of chauffeurs. We leveren het platform waarop de hele keten van e-commerce en logistiek bij elkaar wordt gebracht.”

“Dat platform is de kern van onze dienstverlening, daarom hebben we ervoor gekozen om het volledig zelf te bouwen. We hebben om die reden twintig IT’ers in dienst. Het voordeel is dat we grip hebben op de operationele processen. We weten precies wie wanneer welk pakketje in handen heeft en wanneer er iets afwijkt, kunnen we dat direct zien. Het is een volledig gecontroleerd systeem waarbij mensen samenwerken zonder dat ze elkaar kennen.”

“Andere bedrijfssystemen, zoals bijvoorbeeld ons administratiepakket, software voor HR of het salesmanagementsysteem hebben we ingekocht. Er zijn partijen die dát als kerncompetentie hebben, dus die kunnen dat beter dan wijzelf. Dat is onze aanpak: alles wat niet tot de kern van onze dienstverlening behoort – namelijk het blij maken van de eindklant – kopen we in. En alles dat cruciaal is voor ons bestaansrecht, dat bouwen we zelf. Zo houden we ultiem grip.”

Voor ieder wat wils

Organisaties die veel met voorraden en goederenstromen werken, of die bedrijfsprocessen graag efficiënter op elkaar willen laten aansluiten, hebben baat bij een ERP-pakket. Er zijn diverse oplossingen voor middelgrote en kleine bedrijven.

Met de komst van de cloud wordt ERP steeds beter betaalbaar, omdat je het als dienst kunt afnemen en niet meer zelf hoeft te investeren in software en servers. Bovendien zijn er voor vrijwel iedere branche specifieke ERP-pakketten, zoals voor de bouw, productiebedrijven, het onderwijs, gemeenten of de gezondheidszorg. Maar ook de generieke ERP-pakketten kunnen vaak worden aangepast naar jouw specifieke situatie.

Bekijk onze vergelijker en kies de beste ERP-software voor jouw organisatie.

 

Lees ook: Zo vind je een betaalbaar management systeem voor je bedrijf