ERP Software

Met een systeem voor Enterprise Resource Planning (ERP) kun je de processen binnen je bedrijf beheersen. Zulke systemen zijn voor steeds meer bedrijven toegankelijk, zodat steeds meer ondernemers kunnen profiteren van de voordelen van ERP. Als ondernemer wil je een optimaal inzicht hebben in hoe je er voor staat. Een ERP pakket zorgt daarvoor.

Wat is een ERP systeem?

Zo’n ERP systeem bestaat uit verschillende onderdelen die het hele proces binnen een bedrijf beschrijven. Zo heb je dus één portaal dat zorgt voor de afhandeling van alle logistieke, administratieve en financiële processen. De verschillende modules zorgen er dus voor dat de processen van elk onderdeel worden verzameld in een softwarepakket. Het geeft je inzicht in het orderbeheer en de productie maar ook de stand van zaken bij sales en human resources. Met het juiste overzicht van alles in het bedrijf krijgen managers zo meer grip op de processen. Een goed ERP systeem is een onmisbare stap in verantwoording maar ook de uitvoering van processen. Het is namelijk niet alleen een verzameling gegevens, maar de ERP software gebruikt deze informatie voor het bepalen dan de meest optimale manier van werken.

De voordelen van ERP

Door de toepassing van ERP software maak je jouw onderneming efficiënter en flexibeler. Je zorgt er voor dat je niet meer afhankelijk bent van informatie die op verschillende plekken ligt. In plaats van losse informatie op een Drive hier en een Excel-sheet daar kun je met een ERP pakket in een keer zien hoe je er voor staat. Zo kun je de doorlooptijd verkorten, bottlenecks in het hele bedrijfsproces identificeren de klanttevredenheid vergroten. En dat zonder dat je het idee hebt steeds maar met een klein onderdeeltje bezig te zijn. Een goede voorbereiding is daarbij wel belangrijk. Niet alleen de ondernemer en de verschillende managers hebben voordeel bij een goed systeem, maar elk bedrijfsonderdeel kan er van profiteren. Daarom is het belangrijk dat iedereen er goed mee kan werken en meedeelt in de voordelen die het een bedrijf oplevert.

Is een ERP systeem geschikt voor mijn bedrijf?

Doordat steeds meer organisaties ERP software ontdekken en servercapaciteit goedkoper wordt zijn de pakketten voor steeds meer bedrijven toegankelijk. Doordat ook snel internet voor elk bedrijf inmiddels standaard is geworden kun je goed gebruik maken van softwarepakketten die in de cloud draaien. Weel door pakket je uiteindelijk nodig hebt verschilt natuurlijk per bedrijf, maar iedere organisatie profiteert van een overzicht van de bedrijfsprocessen. Vroeger was dit soort software alleen aantrekkelijk voor grote multinationals, maar tegenwoordig levert een goed pakket al voordeel voor kleine bedrijven. Gelukkig zijn er veel gratis trialversies beschikbaar waarmee je snel gratis een ERP pakket kunt doornemen en de voordelen kunt ontdekken. Of je een onderdeel nodig hebt voor voorraadbeheer of logistiek hangt natuurlijk af van de aard van je bedrijf. Omdat de pakketten modulaire systemen zijn kun je bijschakelen wat jouw bedrijf nodig hebt, en betaal je alleen voor de onderdelen die jij afneemt.