• Elektronicaketen MediaMarkt is getroffen door een aanval van hackers.
  • Volgens RTL Nieuws gaat het om een aanval met gijzelsoftware en wordt een bedrag van 50 miljoen dollar geëist.
  • De winkels blijven wel vooralsnog wel open, maar werknemers kunnen de computers niet gebruiken.

MediaMarkt wordt momenteel getroffen door een aanval van hackers. Die zorgt in filialen verspreid over Europa voor grote problemen, maar de webshop werkt volgens de elektronicaketen nog wel naar behoren.

MediaMarkt probeert nog te achterhalen wat voor soort aanval er precies gaande is en hoe eventuele schade kan worden voorkomen. Moederbedrijf Ceconomy verloor meer dan 4 procent op de beurs in Frankfurt.

De MediaMarkt-winkels blijven vooralsnog open, maar er kunnen alleen spullen uit de winkels zelf worden afgerekend. Afhalen van bestellingen en retour brengen van producten is niet mogelijk. Via de webshop kunnen mensen nog wel nieuwe producten bestellen. Hier is alleen de optie om bestelde producten af te halen in een van de winkels tijdelijk niet beschikbaar.

Volgens een woordvoerster zijn de winkels en de webshop bij MediaMarkt aparte entiteiten. Maar hoe het kan dat de webshop niet direct wordt geraakt, is nog onduidelijk. Ook kan de keten nog niet zeggen wanneer de problemen naar verwachting zijn verholpen.

De cyberaanval begon in de de nacht van zondag op maandag, laat de zegsvrouw weten. Het bedrijf heeft onmiddellijk de relevante autoriteiten geïnformeerd en werkt naar eigen zeggen hard om te achterhalen welke systemen er precies zijn getroffen. Op de vraag of criminelen bij de aanval ook losgeld hebben geëist, kan de woordvoerster geen antwoord geven.

In de vestiging in Den Haag was het maandagmiddag rustig, maar liepen verschillende klanten toch tegen de problemen aan. Zo kon een jong stel de televisie die ze wilden hebben niet bestellen en kon een vrouw een abonnement voor een mobiele telefoon niet afsluiten. Waar het stel aangaf later op de dag nog eens langs te komen, doet de vrouw van het mobiele abonnement dat niet, hoewel ze wel tevreden was met de hulp van het personeel. "Ik ben een persoon van: of ik regel het nu, of niet."

RTL Nieuws meldde op basis van interne documenten dat de winkelketen werknemers vraagt de computers in de winkels niet te gebruiken. Ook zouden de internetkabels uit de kassa's moeten worden gehaald en mogen systemen niet opnieuw worden opgestart.

Volgens RTL Nieuws eisen de hackers 50 miljoen dollar losgeld in ruil voor toegang tot de systemen. Het zou gaan om de cybercriminele groep Hive.

LEES OOK: Aantal Nederlandse cybersecuritybedrijven verdubbelt in 5 jaar – kwetsbaarheid bedrijven neemt toe door golf aan nieuwe software