• Uit cijfers van het KvK-Handelsregister blijkt dat het aantal cybersecuritybedrijven de afgelopen vijf jaar bijna verdubbelde van 554 naar 1048.
  • Volgens de Kamer van Koophandel zijn steeds meer bedrijven en ondernemers zich bewust van de noodzaak om zich beter te beschermen tegen cybercriminaliteit.
  • In 2020 groeide het aantal Nederlandse criminele cyberdelicten alleen al met 127 procent.

Het aantal bedrijven dat zich in Nederland bezighoudt met het voorkomen en bestrijden van cybercriminaliteit en digitale spionage is de afgelopen vijf jaar praktisch verdubbeld. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KvK) maandag in het kader van de Europese maand van de cyberveiligheid.

Tussen 2016 en 2021 groeide het aantal cybersecuritybedrijven van 554 naar 1048 in Nederland. Vooral in Noord-Holland en Zuid-Holland kwamen er veel vestigingen bij, schrijft de KvK, hier nam het aantal met maar liefst 259 toe.

Aantal cybersecurity bedrijven per 10.000 bedrijven in de provincie op 1 januari 2016 en 2021. Foto Kamer van Koophandel
Aantal cybersecurity bedrijven per 10.000 bedrijven in de provincie op 1 januari 2016 en 2021. Foto Kamer van Koophandel

‘Beter begrip noodzaak cyberveiligheid’

Het aantal cyberaanvallen die Nederlandse bedrijven per week te verduren krijgen – gemiddeld 294 – illustreert de noodzaak voor meer en betere cyberveiligheid. Volgens de KvK kost een geslaagde hack, iets wat pakweg 20 procent van de ondernemers overkomt, een bedrijf gemiddeld 67 duizend euro.

“Cyberaanvallen komen steeds vaker in het nieuws", zegt digitaal rechercheur bij de Nationale Politie Gina Doekhie in het persbericht van de KvK. "Dat betekent niet dat ze er nooit waren, maar dat steeds meer mensen nu de noodzaak begrijpen om dit probleem aan het licht te brengen. De gevolgen van een cyberaanval kunnen namelijk heel groot zijn: een bedrijf dat een paar maanden niets kan doen, lijdt bijvoorbeeld enorme financiële schade. En ook de klanten van zo’n bedrijf ondervinden de gevolgen.”

Cyberdreiging groeit harder

De groei van het aantal cybersecuritybedrijven in Nederland zou volgens de KvK en de politie een groeiend bewustzijn voor de noodzaak van cyberveiligheid laten zien. Of het voldoende is om bedrijven te beschermen is een tweede.

Alleen al in 2020 groeide het aantal cyberdelicten in Nederland volgens het Openbaar Ministerie met 127 procent. Een ruime verdubbeling mede mogelijk gemaakt door het massaal thuiswerken vanwege de coronapandemie. Het gaat hier om dreigingen als DDOS- en ransomware-aanvallen, WhatsApp-fraude of identiteitsdiefstal. Volgens Cybersecurity Ventures zal de wereldwijde schade van cyberaanvallen de komende vijf jaren, ieder jaar groeien met 15 procent, tot zo'n 6 biljoen dollar eind 2025.

Vooral ransomware-aanvallen kregen recent veel aandacht door de grote gevolgen in een wereld die te maken heeft met de coronacrisis en de problemen rond toeleveringsketens. Zo zorgde een aanval in mei dit jaar op het Amerikaanse oliepijplijnbedrijf Colonial Pipeline niet alleen voor een brandstoftekort in delen van de Verenigde Staten, ook stegen de brandstofprijzen in de VS tot het hoogste punt in zes jaar.

Nederlandse bedrijven als RTL Nederland, technisch Dienstverlener Hoppenbrouwers, het IT-bedrijf VelzART en keukenverkoper Mandemakers Groep (DMG) werden dit jaar ook al het doelwit van een wereldwijde ransomware-aanval.

Wapenwedloop

Een groter bewustzijn over cyberveiligheid helpt bedrijven in Nederland zich beter te wapenen tegen digitale criminaliteit. Maar de strijd is een wapenwedloop die gevoed wordt door de continue stroom van nieuwe software voor programma's die bedrijven gebruiken voor hun CRM's, e-mails, documentenbeheer en het werken op afstand. In iedere regel code kan in potentie een kwetsbaarheid zitten die een bedrijf openstelt voor cybercriminelen.

“De traditionele manier van testen naar kwetsbaarheden in digitale systemen werkt niet meer", vertelde oprichter van cyberveiligheidsplatform HackerOne Jobert Abma eerder dit jaar aan Business Insider. "Niet met de snelheid waarop tegenwoordig software wordt ontwikkeld. Elke drie minuten wordt er een kwetsbaarheid gemeld via ons platform.”

LEES OOK: Laadpalen en zonnepanelen zijn makkelijk te hacken, waarschuwt het Agentschap Telecom – een grote aanval kan het stroomnetwerk in een regio platleggen