Max Verstappen heeft op spectaculaire wijze de wereldtitel veroverd in de Formule 1. De Nederlandse coureur passeerde in de slotronde van de Grote Prijs van Abu Dhabi de leidende Lewis Hamilton en wist daarna een aanval de Brit te pareren. Verstappen reed als eerste over de finish en pakte zo het kampioenschap.

De coureur van Red Bull is de eerste Nederlandse wereldkampioen in de koningsklasse van de autosport. De 24-jarige Limburger is de op drie na jongste kampioen.

Hamilton domineerde de race op het Yas Marina Circuit en leek onbedreigd op zijn achtste wereldtitel af te gaan, tot vijf rondes voor het einde de safetycar de baan op kwam na een crash van Nicholas Latifi. Verstappen lag op dat moment zo’n 12 seconden achter de Mercedes-coureur. Hij dook direct de pits in voor nieuwe banden (softs).

Aanvankelijk zaten er vijf achterblijvers tussen Hamilton en Verstappen, maar in de voorlaatste ronde besloot de raceleiding om die auto’s er tussenuit te halen.

De Nederlander kwam daardoor weer pal achter Hamilton te rijden. Met nog één ronde te gaan, ging de safetycar naar binnen. Verstappen had de snellere banden en wist Hamilton te passeren, tot grote frustratie van de Brit en diens Mercedes-team. De Nederlander kwam als eerste over de finish en schreef daardoor opnieuw Formule 1-geschiedenis.

"Ongelooflijk. Dit is te gek", zei Verstappen vlak na de race. "Eindelijk een beetje geluk voor mij", zei Verstappen. "Ik heb de hele race gevochten. Opeens kreeg ik in de laatste ronde nog een kans."

"Deze jongens hier van mijn team en van Honda, zij verdienen dit", zei Verstappen. "Ik houd zoveel van ze. Sinds 2016 geniet ik er al van om met ze te werken. Christian Horner en Helmut Marko haalden me toen bij het team en het eerste doel was om het kampioenschap te winnen. Dat hebben we nu gedaan. Ik hoop nog tien, vijftien jaar dit samen te doen. Ik heb geen enkele reden om van team te veranderen. Ik wil de rest van mijn leven bij dit team blijven", aldus de Nederlander. "Een groot woord van dank ook aan mijn teamgenoot Checo Pérez. Hij gaf alles en reed geweldig. Hij is een geweldige teamgenoot."

Hamilton feliciteerde zijn rivaal Verstappen met de wereldtitel. De Brit uitte kort na de race geen ongenoegen over de wijze waarop de zege van de Nederlander tot stand was gekomen.

"Allereerst wil ik Max en zijn team feliciteren", zei Hamilton (36), die zich opvallend rustig hield. "Ik denk dat we bij Mercedes geweldig werk hebben verricht dit jaar. Iedereen in de fabriek heeft zo hard gewerkt in het moeilijkste seizoen tot nu toe. Ik ben vereerd dat ik onderdeel heb uitgemaakt van dit traject. We hebben alles gegeven in het laatste deel van het seizoen en hebben nooit opgegeven."

Hamilton toonde zich een groot verliezer en sloot af met een persoonlijke boodschap voor de Formule 1-fans. "De pandemie is nog bezig. Ik hoop dat iedereen veilig blijft en wens iedereen een goede kerst toe. We zullen zien hoe het volgend jaar gaat."

Verstappen en Hamilton waren met evenveel punten (369,5) begonnen aan de slotrace in Abu Dhabi. Hamilton was op weg naar zijn achtste wereldtitel, maar moest Verstappen op het laatste moment voor zich dulden.

Max Verstappen van Red Bull Racing tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi. Foto: ANP
Max Verstappen van Red Bull Racing tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi. Foto: ANP

Max Verstappen eerst Nederlander die wereldkampioen wordt bij Formule 1

Met de Nederlandse vlag in zijn handen en een brede glimlach stapte Verstappen na de door hem gewonnen Grote Prijs van Abu Dhabi het podium op.

Teambaas Christian Horner van Red Bull vergezelde Verstappen op het podium. Onder anderen vader Jos en vriendin Kelly Piquet keken vanuit de pitsstraat met tranen in hun ogen toe.

Het Wilhelmus werd meegezongen door de duizenden Nederlandse fans op het Yas Marina Circuit. Verstappen werd daar gesteund door zo'n 5000 landgenoten.

Verstappen is met zijn zege in de Grand Prix van Abu Dhabi op 20 overwinningen in een Formule 1-race gekomen. Hij is op de 'eeuwige' ranglijst naar de zestiende plaats geklommen.

Kimi Räikkönen, in 2007 de laatste wereldkampioen in een Ferrari, staat vijftiende met 21 zeges. De 42-jarige Fin zette in Abu Dhabi een punt achter zijn carrière na 349 races in de Formule 1. Verstappen had 141 races nodig om te komen tot zijn 20 zeges.

Absolute koploper in de lijst is Lewis Hamilton. De Britse zevenvoudig wereldkampioen heeft 103 grands prix gewonnen in zijn carrière. De Duitser Michael Schumacher staat tweede met 91 overwinningen en zijn landgenoot Sebastian Vettel derde met 53 zeges.

Fernando Alonso, ook nog actief in de Formule 1, is de nummer 6 op de eeuwige ranglijst met 32 overwinningen.

Max Verstappen is wereldkampioen Formule 1. Foto: EPA
Max Verstappen is wereldkampioen Formule 1. Foto: EPA

Veel records voor Verstappen, maar niet jongste wereldkampioen ooit

Verstappen heeft veel leeftijdsrecords in de Formule 1 op zijn naam staan, maar niet die van de jongste wereldkampioen ooit. Dat is en blijft de Duitser Sebastian Vettel, die 23 jaar en 134 dagen oud was toen hij in 2010 de eerste van zijn vier wereldtitels veroverde.

Ook Lewis Hamilton (23 jaar en 300 dagen in 2008) en Fernando Alonso (24 jaar en 73 dagen in 2005) waren jonger toen zij voor het eerst wereldkampioen werden. Verstappen is met 24 jaar en 73 dagen de op drie na jongste kampioen in de Formule 1.

De Limburger was in maart 2015 met 17 jaar en 116 dagen wel de jongste coureur ooit die aan de start stond van een Formule 1-race. Ook staat hij bovenaan in de recordlijsten als jongste grand-prixwinnaar ooit, jongste coureur die punten scoort in een race, de jongste leider in een race, de jongste die de snelste ronde rijdt in een race en de jongste met een grand slam (pole, winst, snelste ronde en alle rondes aan de leiding in één race).

LEES OOK: De pijlsnelle opmars van Max Verstappen – hoe de zoon van twee oud-coureurs een ster werd in de Formule 1