• Max Verstappen heeft in de Grote Prijs van Japan het winnen van races in de Formule 1 weer opgepakt en boekte zijn dertiende zege van het seizoen.
  • Met de punten die hij verdiende, haalde hij tevens op zes races van het einde van het seizoen al de wereldtitel voor de constructeurs binnen voor het team van Red Bull.
  • Verstappen stevent af op zijn derde wereldtitel en kan die in de volgende race in Qatar al binnenhalen.
  • Lees ook: Max Verstappen is zó dominant in de Formule 1 dat Amerikanen het saai vinden worden en afhaken

Max Verstappen heeft in de Grote Prijs van Japan het winnen van races in de Formule 1 weer opgepakt. De tweevoudig wereldkampioen reed ouderwets dominant naar de overwinning.

Met de punten die hij verdiende, haalde hij tevens op zes races van het einde van het seizoen al de wereldtitel voor de constructeurs binnen voor het team van Red Bull.

Verstappen boekte zelf zijn dertiende zege van het jaar. Hij stevent af op zijn derde wereldtitel en kan die in de volgende race in Qatar al binnenhalen.

Een week geleden worstelde hij met zijn Red Bull in de Grote Prijs van Singapore en haalde met hangen en wurgen de vijfde plaats. Op het circuit van Suzuka was Verstappen weer veruit de snelste en reed de Nederlander in een vlekkeloze race de concurrentie op grote afstand.

Lando Norris van McLaren eindigde met een achterstand van bijna 20 seconden als tweede, diens teamgenoot Oscar Piastri werd derde.

Off-day in Singapore lijkt aan circuit zelf te liggen

De monteurs en ingenieurs bij het team van Red Bull breken zich nog steeds het hoofd waarom Verstappen vorige week op het stratencircuit van Singapore niet vooruit te branden was, maar de problemen waren duidelijk toe te schrijven aan de aard van die racebaan, want in Suzuka was er niets aan de hand.

Verstappen reed vanaf de eerste ronde soepel en snel in de RB19 en beschikte weer over de dominante auto waarmee hij dit seizoen de zeges aaneenrijgt en al een historisch record van tien overwinningen op rij boekte.

Verstappen moest in Japan wel alles op alles zetten om bij de start de eerste plek vast te houden. Piastri en Norris drongen aan in hun McLarens en probeerden de Nederlander voorbij te gaan voor de eerste bocht. Maar de tweevoudig wereldkampioen kneep de bocht keurig af en kwam als leider in de race door de eerste bochtenserie.

De safetycar kwam wel meteen de baan op, want achterin raakten enkele auto's elkaar en veroorzaakten schade. Sergio Pérez tikte Lewis Hamilton aan en moest meteen de pitstraat in voor een nieuwe voorvleugel. Pérez was later weer betrokken bij een aanrijding, moest weer naar binnen voor een nieuwe voorvleugel en kreeg ook nog eens tijdstraffen. De Mexicaan besloot gedesillusioneerd de race na vijftien ronden al te beëindigen.

De snelle opgave van Pérez leek een tegenvaller voor Red Bull, want de Mexicaan kon geen punten scoren voor het kampioenschap van de constructeurs. Verstappen zorgde er echter in zijn eentje voor dat Red Bull na de race genoeg voorsprong had op de rivalen van Mercedes om de teamtitel voor het tweede jaar op rij veilig te stellen.

Max Verstappen vond het geweldig om weer te winnen, maar hij was vooral blij met de constructeurstitel voor Red Bull. "Die titel was een groot doel dit jaar en om hem al zo vroeg te winnen, is heel bijzonder. Ik ben er heel trots op", zei de Nederlander kort na zijn dominante overwinning in de Grote Prijs van Japan.

Verstappen na 'geweldige zege' vooral trots op teamtitel Red Bull

"Het is een ongelooflijk jaar. Het team heeft echt een raket van een auto gebouwd. De auto werkte goed op elke band, iedere ronde liep ik verder uit", vervolgde Verstappen. "Alleen de start was even uitkijken, want ik had iets te veel wielspin en die jongens van McLaren zaten dichtbij me."

Teambaas Christian Horner van Red Bull kwam superlatieven tekort om de dertiende zege van Verstappen in dit jaar en de zesde constructeurstitel in het bestaan van Red Bull te prijzen.

"Dit was de meest fantastische race en het is het meest fantastische jaar voor ons. Dat is te danken aan de jongens die hun werk doen op de circuits, maar ook aan de jongens en meiden die op de fabriek in Milton Keynes hun best doen. En natuurlijk is Max op dit moment van een ander niveau."

Verstappen kan in de Grote Prijs van Qatar over twee weken zijn derde wereldtitel al binnenhalen. Dat is op vijf races van het einde. Zijn voorsprong in het kampioenschap op zijn teamgenoot Sergio Pérez, die in de Grote Prijs van Japan al vroeg uitviel en geen punten scoorde, bedraagt inmiddels 177 punten.

Het betekent dat Verstappen in Qatar op zaterdag in de sprintrace de titel al kan veroveren. "Wie weet", zei Verstappen bij Viaplay. "En dan zondag de race winnen, kunnen we twee keer feest vieren."

LEES OOK: Jumbo haalt bezem door sponsoring topsport en stopt ook met Max Verstappen en Grand Prix Zandvoort, in nasleep van affaire rond ex-topman Frits van Eerd