Autofabrikant VDL Nedcar schrapt vanaf november ruim 1.800 banen. Het bedrijf in Born gaat als gevolg van een werkvermindering door volumedaling per 1 november over op één ploegendienst, zo meldt het in een perbericht. Daardoor is er voor een deel van het personeel geen werk meer.

Vanaf november wil VDL de arbeidsrelatie met ongeveer 1.000 medewerkers en 800 uitzendkrachten afbouwen.

Het is niet uit te sluiten dat er later nog meer banen zullen moeten verdwijnen. In maart 2024 eindigt een contract met BMW voor de productie van MINI’s. Het bedrijf hoopt voor die tijd echter nieuwe opdrachten binnen te kunnen halen.

Met de stap naar één ploeg is er in Born werk voor 2.100 arbeidskrachten. Op dit moment telt VDL Nedcar nog 3.950 medewerkers. 

De formele instemmingsaanvraag om over te gaan op een dagdienst en de adviesaanvraag voor de als gevolg hiervan onvermijdelijke afbouw van medewerkers is donderdag ingediend bij de ondernemingsraad.

Directeur John van Soerland van VDL Nedcar zegt in een verklaring "te balen" van het feit dat er nog niet genoeg nieuwe projecten zijn gevonden om nu iedereen aan het werk te houden. "Na de opzegging van het contract tot 2030 door BMW hebben we ontzettend hard geknokt voor de juiste aansluiting middels autoproductie. Dat is ons tot nu toe niet gelukt."

VDL en vakbonden oneens over sociaal plan

VDL streeft ernaar om de getroffen medewerkers zoveel mogelijk naar ander werk te begeleiden. Daarnaast hanteert VDL het bestaande sociaal plan dat nog tot april 2024 zou gelden. Dat voorziet in het dubbele van de wettelijke ontslagvergoeding, aldus VDL. Verder wordt medewerkers een zogeheten uitwerkbonus van 7.500 euro in het vooruitzicht gesteld.

Over dat sociaal plan liggen directie en vakbonden overhoop. De vakbonden riepen in totaal zes stakingsdagen uit, en er waren twee wilde stakingen. De bonden willen een beter sociaal plan dan nu voorligt, maar VDL vindt dat de bonden te veel vragen.

LEES OOK: Zweedse startup wil met elektrisch wagentje van €10.000 de ‘IKEA van het elektrisch rijden’ worden