Lerares Etoria Cheeks heeft een masterdiploma en doceert wiskunde in San Francisco, één van de rijkste steden op aarde. Maar er is een levensgroot probleem: ze is dakloos.

Het verhaal van Cheeks illustreert een groot probleem in San Francisco en omliggende gebieden. Stijgende huizenprijzen maken huisvesting er te duur voor mensen met een lager salaris.

Cheeks sliep noodgedwongen in hostels en zelfs daklozenopvang, omdat ze haar huis kwijtraakte wegens haar relatief lage salaris van 65.000 dollar (58.000 euro) per jaar. Omdat ze toch een aardig salaris heeft, verdient ze te veel voor gemeentelijke loterijen voor een sociale huurwoning.

Cheeks staat niet alleen. Want hoewel docenten in San Francisco een omgeving meer verdienen dan elders in Californië, hebben ze ook de grootste moeite om betaalbare huisvesting te vinden.

5 miljoen van Facebook

Facebook oprichter en CEO Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan willen iets aan de woningnood van docenten doen. Ze gaan daarom 5 miljoen dollar (4,5 miljoen euro) spenderen om een deel van de leraren aan een hypotheek te helpen. Er zijn 60 plekken in twee gemeentes (Redwood City en East Palo Alto) even ten zuiden van San Francisco.

De stichting Chan Zuckerberg Initiative werkt samen met startup Landed. Die koppelt een docent aan een investeerder die geld over heeft om een aanbetaling te doen bij de bank.

Als het huis doorverkocht wordt (of na de reguliere 30 jaar afbetalen) vangt de investeerder een kwart van de waarde. Met de huidige huizenprijzen en de sterke stijging in de omgeving, lijkt het een win-winsituatie voor beide partijen.