Facebook loopt op dit moment in Europa tegen een hoop hindernissen aan. Er moet in de EU belasting betaald gaan worden, volgende maand worden de Europese AI-regels gepresenteerd en er lopen twee onderzoeken wegens mogelijk machtsmisbruik.

Dus komt Mark Zuckerberg in februari naar Brussel om met Europese beleidsmakers te praten over “nieuwe regels voor en regulering van het internet”, aldus Facebook in een verklaring.

“Nieuwe regels en regulering van het internet” zijn vrij brede begrippen die veel openlaten voor interpretatie. Facebook gaf geen antwoord op de vraag wat de techmiljardair nu precies wil bespreken in Brussel.

Verzet tegen nieuwe regels

De timing van de bekendmaking van Zuckerbergs bezoek is interessant. Het komt een week nadat vicepresident van de Europese Commissie Margrethe Vestager zei dat de EU mogelijk wetgeving in wil voeren om de winst van Amerikaanse techgiganten te belasten in Europa. Ook valt het bezoek samen met de presentatie van het eerste voorstel voor de toekomstige regulering van kunstmatige intelligentie.

En er zijn meer regels in de maak waar Facebook niet blij mee is. Zo verzet het bedrijf zich samen met Google en Twitter al een tijd tegen mogelijke regelgeving die de bedrijven aansprakelijk maakt voor illegale content die op hun platforms wordt gedeeld. De EU zei vorig jaar dat het in de eerste maanden van 2020 met een eerste beoordeling komt.

Ook lopen er twee EU-onderzoeken naar het socialemediabedrijf. De eerste focust zich op de mogelijke lancering van Facebooks eigen cryptomunt Libra en de tweede op hoe het bedrijf geld verdient aan de data van gebruikers. Een ding is duidelijk: Zuckerberg heeft een hoop te bespreken in Brussel.

Lees meer over sociale media en techondernemers: