• Premier Mark Rutte wordt extra beveiligd, melden de Telegraaf en RTL Nieuws maandag.
  • Er zou een dreiging zijn van een aanslag of ontvoering vanuit de hoek van de georganiseerde misdaad.
  • Het zou gaan om dezelfde partijen gaan die verantwoordelijk zijn voor de dood van misdaadjournalist Peter R. de Vries en advocaat Derk Wiersum.

Mark Rutte wordt de komende tijd extra beveiligd, meldt De Telegraaf. Volgens bronnen van de krant zijn er aanwijzingen dat de premier een mogelijk doelwit is van de georganiseerde misdaad.

Hoewel het Landelijk Parket van het Openbare Ministerie, de Rijksvoorlichtingsdienst en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid geen commentaar geven op het nieuws van De Telegraaf, kan ook RTL Nieuws bevestigen dat de beveiliging een reactie is op de dreiging van een mogelijke aanslag of ontvoering.

De premier zou onder andere worden beveiligd door speciaal getrainde politiemensen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB).

Reden voor de beveiliging zou het feit zijn dat er in de omgeving van de premier, bekend om zijn fietstochtjes van en naar het Binnenhof in Den Haag, zogeheten ‘spotters’ zijn gesignaleerd. Dit zijn leden van criminele bendes die de dagelijkse bezigheden van slachtoffers in kaart brengen, alvorens anderen tot een aanslag of ontvoering overgaan.

Volgens De Telegraaf komt de dreiging uit dezelfde hoek die verantwoordelijk is voor de moorden op Derk Wiersum en Peter R. de Vries. Zij waren beiden - als advocaat en vertrouwenspersoon - betrokken bij het omvangrijke en roerige liquidatieproces Marengo rond topcrimineel Ridouan Taghi.

De liquidaties van Wiersum en De Vries worden beschouwd als pogingen van de georganiseerde misdaad om het vertrouwen in de rechtstaat te ondermijnen en angst te zaaien rondom de aanpak van criminelen. Volgens De Telegraaf zou de mogelijke dreiging voor premier Rutte hier ook onderdeel van uitmaken.

PVV-leider Geert Wilders noemt het "verschrikkelijk" dat Rutte, net als hij, zware beveiliging nodig zou hebben in verband met een ernstige dreiging. "Dit gun je helemaal niemand", twittert hij.

LEES OOK: Koning: de rechtsstaat staat onder druk, de moord op Peter R. de Vries is een nieuw dieptepunt