• De Republikeinse politica Marjorie Taylor Greene is een van de meest polariserende nieuwe politici in het Amerikaanse Congres.
  • Ze gelooft in de complottheorie QAnon, steunde Trump toen hij claimde de verkiezingen te hebben gewonnen en is door het Huis van Afgevaardigden verbannen van onderzoekscommissies.
  • Toch blijft de politica populair onder Republikeinse kiezers.

Voor een beginnende Republikeinse politica die slechts een klein district in de Amerikaanse staat Georgia vertegenwoordigt, heeft Marjorie Taylor Greene een buitengewoon grote reputatie weten op te bouwen.

Ze heeft pas een maand een zetel in het Amerikaanse Congres, maar is nu al de bron van een hoop politieke ophef.

Zo ligt ze onder vuur door haar banden met de complottheoriebeweging QAnon, hebben journalisten oude socialemediaberichten van haar opgedoken waarin ze geweld tegen Democraten vergoelijkte en heeft het Huis van Afgevaardigden haar het recht ontnomen deel te nemen aan speciale onderzoekscommissies.

Te midden van alle schandalen waarin Greene verwikkeld is, spraken onze collega’s van de Amerikaanse editie van Business Insider met Republikeinse en Democratische collega’s van Greene over hoe ze in de eerste plaats werd verkozen, hoe haar kiezers denken over de media-aandacht die ze krijgt en haar kans op een herverkiezing.

Een van de meest Republikeinse districten van het land

Het 14e district van Georgia, waar Greene vertegenwoordiger van is, is een overwegend blank en ruraal gebied, waar de meeste inwoners slechts een middelbare schoolopleiding hebben. Het mediane inkomen per huishouden ligt er zo’n 10.000 dollar lager dan gemiddeld.

Het district wordt gezien als een van de meest loyale Republikeinse districten in de Verenigde staten. Luke Martin, de voorzitter van de lokale Republikeinse Partij, zegt dat kiezers in dit district alleen stemmen op zeer conservatieven kandidaten die tegen pro-wapen en tegen abortus, belasting of overheidsbemoeienis zijn.

marjorie taylor greene 2
Foto: Tommaso Boddi/Getty Images for MoveOn

Het district van Greene staat bekend als de ‘tapijtenhoofdstad’ van de VS. Bijna iedereen werkt in fabrieken gelinkt aan deze industrie.

Lees ook op Business Insider

De uitbraak van het coronavirus heeft de sector bijzonder hard getroffen, maar ook voor de pandemie kende het district al een terugloop in banen door automatisering en outsourcing, wat stress veroorzaakte bij de arbeidersklasse van deze regio.

“Ze mogen geen vakbond oprichten, ze zien productie vertrekken naar het buitenland en op landelijk niveau wordt er, voor hun gevoel, alleen gesproken over de rechten van zwarte mensen. Ze hebben het gevoel dat ze aan het verliezen zijn, maar dat er niemand is die voor hen opkomt”, legt David Boyle, de voorzitter van de lokale Democratische partij, uit. “Er heerst een gevoel van buitengesloten te worden onder deze kiezers en Marjorie Taylor Greene speelt daar slim op in.” 

De vreemde eend in de bijt

Boyle beschrijft het district van Greene als een typische arbeidersgemeenschap die van oudsher niet gediend is van buitenstaanders.

“Het is daarom interessant”, zegt hij, “dat een rijke zakenvrouw uit de buitenwijken van Atlanta naar het district kon verhuizen en vervolgens ook nog eens verkozen werd.”

Greene, de oprichtster van een sportschool en mede-eigenaar van een bouwbedrijf dat haar vader begon, verhuisde in 2019 van Atlanta naar Rome, Georgia, om zich kandidaat te stellen voor het district. Ze had op dat moment geen ervaring in een politieke functie.

Martin, de lokale Republikeinse voorzitter, zegt dat hij niet zeker was over hoe goed Greene het zou doen tijdens haar eerste campagne. “Maar ze heeft het campagne voeren zichzelf goed eigen gemaakt en gebruikt haar status als buitenstaander in haar voordeel”, zegt hij.

Wat de kiezers bevalt aan Greene is haar gelijkenis met Trump, die populair was in het district. “Ze is een in-your-face type en mensen hier houden daarvan”, zegt Tim Shiflett, een Democratische partijleider in het district. “Ze vinden haar leuk, omdat ze Donald Trump leuk vinden.” 

AP21005121947241
Foto: AP Photo/Brynn Anderson

“Tijdens de laatste verkiezing was de vraag voor Republikeinen: ‘Wat voor soort conservatief wil je aan het roer hebben? Iemand die opstaat tegen de Democraten of iemand die daarheen gaat om vrienden te maken?'”, zegt Martin, een van de lokale Republikeinse leiders. “Het district koos massaal voor Marjorie Greene, omdat zij zichzelf bestempelde als een vechter.”

“Greene’s campagne had de slogan ‘Red Amerika, Stop het Socialisme’ en die boodschap sloeg aan bij conservatieven in het noordwesten van Georgia”, zegt Darrell Galloway, ook een Republikeinse leider voor Greene’s district.

“Dit overdreven conservatisme heeft haar geholpen om de ‘hardcore’ Republikeinen voor zich te winnen”, zegt Vincent Olsziewski, de campagneleider van Greene’s Democratische tegenstander tijdens de verkiezingen.

marjorie taylor greene 4
Foto: Tom Williams/CQ-Roll Call, Inc via Getty Images

In zo’n sterk overwegend Republikein district was Greene de gedoodverfde winnaar voor de zetel in het Huis van Afgevaardigden. Het werd haar nog makkelijker gemaakt toen haar Democratische uitdager zich in september terugtrok uit de race.

De steun blijft ondanks de schandalen

Het is moeilijk te zeggen wat Greene’s kiezers van haar vinden nu ze nationale bekendheid heeft gekregen. Shiflett, een van de Democratische leiders van Greene’s district, zegt dat hij denkt dat de overgrote meerderheid van de Republikeinen Greene, ondanks alle schandalen, nog steeds steunt. 

Maar Martin, een van de Republikeinen in het district, denkt ondanks dat sommige van haar fans “haar nog meer zijn gaan steunen dan hiervoor”, veel andere kiezers “teleurgesteld zijn en niet blij zijn met de negatieve aandacht die zij nu krijgt. Ze willen dat ze gewoon aan het werkt gaat.” 

Volgens Darrell Galloway, een van de Republikeinse leiders van het district, krijgt hij regelmatig telefoontjes van kiezers die niet op Greene hebben gestemd, maar wel willen laten weten dat ze blij met haar acties zijn. 

marjorie taylor greene 3
Foto: Salwan Georges/The Washington Post via Getty Images

Kansen op een herverkiezing

Greene zal haar zetel in november volgend jaar moeten verdedigen en haar flamboyante conservatisme maakt haar een doelwit voor zowel Democraten als gevestigde Republikeinen. 

“Ik verwacht zeker dat ze in 2022 in een stevige voorverkiezingsstrijd verwikkeld zal zijn”, zegt Martin van de lokale Republikeinse partij. Maar Galloway, de andere Republikeinse leider van het district, ziet geen mogelijkheid dat Greene van de troon gestoten zal worden. “Zoals het er nu voor staat, zal ze heel moeilijk te verslaan zijn, omdat haar kiezers haar onvoorwaardelijk steunen.”

Lees meer over de Verenigde Staten: