• Marco Borsato wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd in verband met een zedendelict met een minderjarige.
  • De zanger en voormalig coach bij tv-programma The Voice zou een vrouw die nu 22 is, als minderjarige onzedelijk hebben betast.
  • De advocaat van Borsato, Geert-Jan Knoops, noemt het besluit van het OM “onbegrijpelijk en onvolledig”.
  • Lees ook: Televisiebedrijf ITV trekt bijna €11 miljoen uit voor kwestie The Voice of Holland

Marco Borsato heeft “met teleurstelling kennisgenomen” van het besluit van het Openbaar Ministerie om hem te vervolgen. Dat heeft zijn advocaat Geert-Jan Knoops woensdag laten weten. Borsato wordt vervolgd voor ontucht. Een toen 22-jarige vrouw beweerde in 2021 dat zij op minderjarige leeftijd is betast door de nu 56-jarige hitzanger.

Knoops noemt de beslissing van het OM “onbegrijpelijk en onvolledig”. Hij verwijst naar een smaadzaak die Borsato heeft aangespannen tegen de vrouw. Het OM heeft nog geen besluit genomen in deze zaak. Volgens de advocaat kan in deze “door hem aanhangig gemaakte smaad- en lasterzaak worden aangetoond dat hij zich niet aan ontucht heeft schuldig gemaakt”.

Volgens Knoops bevat het door de verdediging aangedragen onderzoeksdossier “maar liefst 29 ontlastende getuigenverklaringen en bewijsmiddelen die dit ondersteunen en belastend zijn voor de aangeefster”. De advocaat stelt dat het OM Midden-Nederland dit dossier niet heeft meegewogen in het besluit.

Hij gaat dit dossier voorleggen aan de onderzoeksrechter. Ook wil hij dat de onderzoeksrechter getuigen gaat horen die volgens Knoops moeten worden meegewogen in het besluit om Borsato te vervolgen.

Ali B en Jeroen Rietbergen ook vervolgd door OM

In maart dit jaar besloot het Openbaar Ministerie (OM) al om rapper Ali B en bandleider Jeroen Rietbergen te vervolgen voor meerdere zedenzaken rond het televisieprogramma The Voice of Holland (TVOH).

Ali B wordt vervolgd voor zedenfeiten met drie meerderjarige vrouwen, die gepleegd zouden zijn tussen 2014 en 2018 in Heiloo, Amsterdam en het buitenland. Een daarvan is gerelateerd aan The Voice. Volgens het OM was bij de aangifte van een vierde vrouw tegen de rapper geen sprake van een strafbaar feit.

Voormalige Bandleider Rietbergen wordt verdacht van een zedenfeit uit februari 2018. Dat zou hebben plaatsgevonden in of rond de opnamestudio’s van The Voice.

RTL stopte vorig jaar januari abrupt met het uitzenden van The Voice of Holland nadat er berichten waren binnengekomen over mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen.

Een aantal dagen later verscheen een aflevering van het onlineprogramma BOOS over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van The Voice en The Voice Kids. In die bewuste aflevering beweerden oud-kandidaten lastiggevallen te zijn door medewerkers van de talentenjacht. Meerdere vermeende slachtoffers deden daarna aangifte.

Rietbergen erkende voor de BOOS-aflevering was verschenen al dat hij zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Hij bekende dat hij relaties van "seksuele aard" met vrouwen had die betrokken waren bij het programma. Oud-coach Ali B heeft altijd ontkend dat hij zich schuldig had gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Borsato, ook een oud-coach, liet eerder via een verklaring weten dat hij de aantijgingen aan zijn adres ontkent.

LEES OOK: Mariëtte Hamer heeft harde kritiek op John de Mol naar aanleiding van rapport over The Voice: ‘Het was niet op orde’