Marc Overmars is afgelopen weekend per direct opgestapt bij Ajax vanwege het sturen van grensoverschrijdende berichten aan vrouwelijke collega’s. Hij was sinds de zomer van 2012 directeur voetbalzaken bij de voetbalclub en heeft gedurende langere tijd ongepast gedrag vertoond, zo staat in een persbericht van Ajax.

“Ik schaam me kapot”, laat Overmars via de club weten. “Vorige week werd ik geconfronteerd met meldingen over mijn gedrag. En hoe dit op anderen is overgekomen. Helaas realiseerde ik me niet goed dat ik hiermee grenzen heb overschreden, maar dat werd me deze dagen wel duidelijk.”

Overmars werd naar eigen zeggen geconfronteerd met zijn gedrag in de nasleep van het nieuws over de misstanden bij het tv-programma The Voice of Holland. Volgens het Parool stuurde hij onder meer ‘dickpics’ naar een vrouwelijke medewerker van Ajax. Er is vooralsnog geen aangifte tegen hem gedaan.

Voetbalbond KNVB reageert geschrokken op het gedrag van de voormalige topvoetballer. “Als grootste sportbond van Nederland zijn wij ons ervan bewust dat helaas ook in de sportwereld machtsrelaties een rol kunnen spelen op de werkvloer.”

Volgens de KNVB moeten voetbalclubs om een licentie te krijgen een veilig sportklimaat kunnen garanderen en de bond meldt slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag op zich te melden bij de vertrouwenscontacpersoon van de club of de KNVB of bij het Centrum Veilige Sport.

Overmars heeft met zijn uitgekiende aan- en verkoopbeleid een grote rol gespeeld bij de terugkeer van Ajax op het Europese topniveau in de afgelopen jaren. In december verlengde hij zijn contract nog tot 2026, maar nu is hij plots van zijn voetstuk gevallen.

Dit zijn 7 dingen die je moet weten over de voormalige speler van Ajax, Arsenal en Barcelona die samen met zijn vader en broer ook in het vastgoed en klassieke auto's zit.


Hij won als speler de Champions League met Ajax

Marc Overmars, Frank Rijkaard, Patrick Kluivert en Ronald de Boer (v.l.n.r.) vieren hun winst van de Champions League in 1995. Foto: Reuters.
Marc Overmars, Frank Rijkaard, Patrick Kluivert en Ronald de Boer (v.l.n.r.) vieren hun winst van de Champions League in 1995. Foto: Reuters.

Marc Overmars behoorde tot de beste Nederlandse voetballers van zijn generatie. Hij was een snelle linksbuiten en begon zijn professionele carrière in 1990 bij Go Ahead Eagles. Hij ontwikkelde zich razendsnel en stapte via Willem II over naar Ajax. Daar boekte hij het grootste succes uit zijn clubloopbaan met de winst van de Champions League in 1995. Hij werd ook drie keer landskampioen met Ajax en won later met Arsenal ook de Premier League.

Overmars speelde 86 interlands voor Oranje en scoorde daarbij in totaal zeventien keer. Hij bereikte in 1998 de halve finale van het WK in Frankrijk en in 2000 de halve finale van het EK in Nederland.


Hij is multimiljonair en staat bekend als 'Marc Netto'

Foto: ANP/Evert Elzinga
Foto: ANP/Evert Elzinga

Marc Overmars heeft tijdens zijn voetbalcarrière miljoenen verdiend en is daarna ook volop zakelijk actief geweest. Volgens Quote bedroeg zijn vermogen in 2007 twee jaar na zijn vertrek uit Barcelona 50 miljoen euro. Daarna lijkt hij in de kredietcrisis heel veel geld te hebben verloren met vastgoedactiviteiten, want in 2012 was daar nog maar 15 miljoen euro van over, stelt Quote. Sindsdien zijn er geen gegevens meer over zijn vermogen beschikbaar.

Maar met zijn directeurschap van Ajax bleven de tonnen wel binnenstromen. De Telegraaf maakte vorig jaar uit de jaarcijfers van de Amsterdammers op dat hij een bruto jaarsalaris van 413.000 euro verdiende en daar bovenop een jaarbonus van 250.000 euro en wat vakantiegeld.

Overmars staat bekend om zijn zuinigheid, zowel als voetbaldirecteur als in zijn privéleven. Daarom heeft hij de bijnaam 'Marc Netto' gekregen. Als hij die naam eer aan heeft gedaan, zal zijn vermogen sinds de laatste schatting van Quote uit 2012 ongetwijfeld weer fors zijn gegroeid.


Hij is getrouwd met een voormalig Miss Nederland

Foto: ANP
Foto: ANP

In mei 2013 trouwde Marc Overmars op Kasteel De Cannenburgh in Vaassen met voormalig Miss Nederland Chantal van Woensel, maar ze kenden elkaar al veel langer. Van Woensel werd in 1995 Miss Nederland en nam daarna deel aan de Miss Universe-verkiezingen in Namibië waar ze 22ste van de 82 deelneemsters werd. Volgens Spelersvrouw.nl is de enige Miss Nederland ooit met een eigen postzegel. Het stel heeft samen twee zoons.

In het persbericht van Ajax over zijn vertrek laat Overmars weten dat hij nu veel op te lossen heeft thuis in Epe: "Dit heeft ook grote impact op mijn privésituatie. Daarom verzoek ik iedereen mij en mijn gezin met rust te laten."


Hij was adviseur bij een dubieus cryptobedrijf

Foto: ANP/Maurice van Steen
Foto: ANP/Maurice van Steen

Marc Overmars was tot voor kort adviseur van het omstreden Nederlandse cryptovalutabedrijf Xpose Protocol. Hij stapte daar in november 2021 op, nadat cryptokenners al meerdere malen hadden gewaarschuwd dat er mogelijk sprake was van een piramidespel. "Ik had me er beter in moeten verdiepen", liet Overmars weten via zijn woordvoerder.

Xpose Protocol werd in mei 2021 opgericht en was vanaf het begin met veel vraagtekens omgeven. Er waren ambitieuze plannen, maar een duidelijke whitepaper ontbrak. “Eigenlijk zie ik alleen een oproep om ergens geld in te stoppen zonder fundament”, zei hoofdredacteur Peter Slagter van Lekker Cryptisch daarover tegen Quote. Naast Overmars was ook rapper Boef een van de pleitbezorgers van Xpose.


Hij was ooit de duurste Nederlandse voetballer aller tijden

In 2000 legde FC Barcelona 40 miljoen euro neer om Marc Overmars over te nemen van Arsenal. Foto: Reuters
In 2000 legde FC Barcelona 40 miljoen euro neer om Marc Overmars over te nemen van Arsenal. Foto: Reuters

Marc Overmars maakte in 2000 voor 40 miljoen euro de overstap van Arsenal naar FC Barcelona. Hij was daar destijds de duurste Nederlandse voetballer ooit. En ondanks dat de transfermarkt sindsdien is geëxplodeerd, werd die transfersom pas in 2018 overtroffen door Virgil van Dijk.

Nog altijd zijn er maar vier Nederlandse voetballers voor wie ooit een hoger transferbedrag is neergelegd dan voor Overmars. Naast Van Dijk zijn dat Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Nathan Aké.


Hij handelt met zijn vader en broer in vastgoed en klassieke auto's

Screenshot: Overmarsvastgoed.nl
Screenshot: Overmarsvastgoed.nl

Marc Overmars is na zijn spelersloopbaan ook volop actief geweest buiten het voetbal. Hij runt samen met zijn familie het vastgoedbedrijf Overmars Vastgoed bv en een handel in klassieke auto’s onder de naam Overmars Classic Cars.

Zijn broer Edwin en vader Ben zitten volgens Panorama al sinds 1997 in het vastgoed en Marc komt daar bij, nadat hij in 2004 stopt met voetballen bij Barcelona. Ze beleggen in bedrijfs-, horeca- en winkelpanden en in vakantieparken en appartementen, voornamelijk op en rond de Veluwe. Persoonlijk zou hij meer dan twintig panden bezitten in Epe en Vaassen.

Klassieke auto's zijn altijd al een hobby geweest, vertelde Overmars in 1995 aan Harry Vermeegen. Hij kocht als jonge speler al samen met zijn broer een mooie witte oldtimer. "Ik hou wel een beetje van die tijd, van de jaren zestig."


Hij verdiende honderden miljoenen op de transfermarkt voor Ajax

Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt vertrokken in 2019 voor topbedragen bij Ajax. Foto: Erwin Spek/Soccrates/Getty Images
Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt vertrokken in 2019 voor topbedragen bij Ajax. Foto: Erwin Spek/Soccrates/Getty Images

Sinds Overmars in 2012 aantrad als directeur voetbalzaken maakte Ajax ruim 300 miljoen euro winst op de transfermarkt. Grootste klappers waren de verkopen van Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt na het succesvolle Champions League-seizoen in 2019 voor respectievelijk 86 miljoen en 85,5 miljoen euro.

Aan het begin van zijn directeurschap kreeg 'Marc Netto' veel kritiek, omdat hij te weinig geld uit zou willen geven aan goede spelers. Maar met de aankoop van voor de Nederlandse competitie uiterst dure spelers als Blind, Tadic en Haller is die kritiek inmiddels wel verstomd.

LEES OOK: Ajax-directeur Marc Overmars weg bij dubieus cryptobedrijf Xpose Protocol: ‘Had me er beter in moeten verdiepen’

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl