Samenwonen met een dominante partner is verwarrend en eist veel energie.

Zo’n partner geeft je de schuld van dingen die je niet hebt gedaan, of die niet jouw schuld waren, en je komt steeds verder van je familie en vrienden af te staan, in een poging om de overheersende partner gelukkig te houden.

De manier waarop jij de wereld ziet kan compleet veranderen, omdat het misschien gevaarlijk voor je is om de waarheid te erkennen. Lisa Aronson Fontes doet psychologisch onderzoek aan de Universiteit van Massachusetts Amherst en vertelde aan Business Insider dat dit ‘perspecticide’ wordt genoemd.

Het woord betekent “onbekwaamheid om te beseffen wat je weet”. De onderzoeker laat weten dat het woord voor het eerst werd gebruikt in literatuur over het brainwashen van krijgsgevangenen, maar het is ook van toepassing op mensen in het gewone leven.

“In een dominante of manipulatieve relatie heeft de dominante partner invloed op hoe het slachtoffer denkt”, zegt Fontes. “De aanvaller definieert wat liefde is. De aanvaller definieert wat gewenst is in het controleren van de partner. De aanvaller definieert wat er mis is met het slachtoffer en wat ze moet doen om dat te veranderen.”

Na verloop van tijd verliest het slachtoffer het idee van wat zijn eigen ideeën, doelen en gedachten waren. In plaats daarvan nemen ze die van hun dominante partner over.

"Door perspecticide geven mensen hun eigen mening, religieuze overtuiging, denkbeelden over vriendschappen en doelen in het leven op", zegt Fontes. "Ik heb het hier niet over de natuurlijke wederzijdse beïnvloeding die zich voordoet in alle intieme relaties... Dit is veel dodelijker en eenzijdig."

Iemand kan op meerdere manieren in de val trappen van een partner die je manipuleert, maar het komt meestal door psychologische, emotionele of fysieke mishandeling. Zodra het slachtoffer eenmaal is aangehaakt en binnengehaald, begint de partner met het naar beneden halen van het slachtoffer met kleinerende opmerkingen en beledigingen.

Perioden van mishandeling worden vaak afgewisseld met momenten van liefdevol gedrag. Op deze manier is het slachtoffer trauma-gebonden aan zijn partner. Het slachtoffer probeert de dominante partner continu gelukkig te maken, omdat het slachtoffer gelooft straf te verdienen als dat niet gebeurt.

Slachtoffers worden gevangene in hun eigen leven

De overheersende partner kan de toegang tot geld en vervoer blokkeren, waardoor het slachtoffer echt een gevangene wordt. Door continu in angst te leven, verandert de blik van het slachtoffer op zichzelf en de wereld.

Fontes noemt verschillende verhalen van mensen die werden gedomineerd door hun partner. Al haar voorbeelden kwamen van vrouwen die werden mishandeld, maar het is belangrijk om te weten dat emotioneel, psychologisch en fysiek misbruik iedereen kan overkomen.

Een man overtuigde zijn eigen vrouw ervan dat ze niet haar eigen tandenborstel kon hebben, omdat getrouwde stellen dit soort dingen delen. Hij liet haar ook geen enkele privacy hebben: zo moest ze de deur open laten staan wanneer ze naar het toilet ging.

"Een persoon die dwangmatig wordt gecontroleerd - zelfs zonder fysiek geweld - voelt zich niet vrij om zijn eigen leven op zijn eigen manier te leven", zegt ze.

LEES OOK: Ik stond een jaar lang iedere dag om 7.00 uur op en ruïneerde m’n gezondheid