Bij slechte managers denken werknemers vaak aan iemand die opdringerig of betuttelend is, maar een relaxte baas kan ook schadelijk zijn voor je carrière. 

Oprichter Kevin Legg van Sage, een bedrijf dat personeelstrainingen verzorgt, zegt tegen de Amerikaanse tv-zender CNBC dat een onderschatte eigenschap van een slechte manager is dat iemand “niet voldoende leiding geeft.”

Een baas die niet de leiding durft te nemen, aarzelt bij het nemen van moeilijke beslissingen en “voelt zich verlamd als er een impactvolle keuze moet worden gemaakt, waardoor een slechte situatie nog slechter wordt”, aldus Legg. 

De loopbaanexpert legt uit dat managers tekortschietend gedrag maskeren met nietszeggend, vriendelijk advies. “Slechte bazen maken een deugd van falend management door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Mijn mensen kunnen naar me toe komen als ze me nodig hebben – mijn deur staat open.'”

Legg zegt dat dit type manager een "luie baas is die de moed of het werkethos mist om echt te coachen en te leiden".  Dit zal een negatieve invloed hebben op werknemers, vooral op junior medewerkers die moeten leren om zelfstandig te werken.

"Op de middellange termijn zal er wrijving ontstaan bij de jaarlijkse beoordelingen wanneer mensen worden gepasseerd voor promoties, omdat ze niet hebben voldaan aan een norm die ze nooit hebben gekregen", zegt Legg.

Dit type manager is eigenlijk een watje die "je professionele ontwikkeling ernstig kan schaden, omdat "ie niet z'n mannetje durft te staan". De kenmerken van een te relaxte baas zijn: besluiteloosheid, confrontaties uit de weg gaan en over zich heen laten lopen. 

Als je manager niet bereid is om z'n mensen naar goede resultaten te leiden, dan wordt dat uiteindelijk een probleem voor werknemers. Het is niet goed voor de professionele ontwikkeling van werknemers als ze jarenlang niet meer dan middelmatig werk kunnen leveren.

LEES OOK: De TikTok-trend over ‘lazy girl jobs’ wordt gevoed door Gen Z-meisjes die nog nooit moeilijke beslissingen hebben hoeven nemen, volgens hoogleraar management