• Emmanuel Macron, de president van Frankrijk, zegt dat hij niet zal aftreden als zijn partij een slecht resultaat behaalt bij de parlementsverkiezingen.
  • Uit peilingen blijkt dat Rassemblement National, de partij van Marine Le Pen, opnieuw een aanzienlijke voorsprong heeft op Macron.
  • Macron heeft er daarom bij de grootste partijen in Frankrijk op aangedrongen om tijdens de verkiezingen ‘samen te werken om extreem rechts te bestrijden’.
  • Lees ook: Wordt deze 28-jarige nationalist de nieuwe premier van Frankrijk? 5 dingen die je moet weten over Jordan Bardella

De Franse president Emmanuel Macron heeft gezegd dat hij niet zal aftreden als zijn partij een slecht resultaat behaalt bij de parlementsverkiezingen van eind deze maand, zo meldt persbureau Bloomberg.

“Ik zal dit verkeerde beeld dat is ontstaan meteen om zeep helpen”, zei de Franse leider op een persconferentie waar hij het campagneprogramma voor zijn partij presenteerde. “Het is absurd.”

De 46-jarige president verraste zondagavond toen hij de Assemblée nationale, het Franse lagerhuis, ontbond als reactie op een verpletterende overwinning van Marine Le Pen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Uit peilingen blijkt dat Rassemblement National, de partij van Le Pen, opnieuw een aanzienlijke voorsprong heeft op Macron bij de eerste stemronde voor de parlementsverkiezingen op 30 juni.

Frankrijk kent een tweetrapssysteem, waarbij in de eerste ronde alle partijen zich verkiesbaar kunnen stellen per district. Als geen van de partijen een absolute meerderheid van de stemmen binnenslepen, dan nemen de twee partijen met het hoogste aantal stemmen in het district het vervolgens tegen elkaar op in de tweede stemronde, die twee weken na de eerste plaats vindt.

Binnen dit systeem zouden meerdere partijen zich in de eerste ronde kunnen verenigen om de kans te verkleinen dat de partij van Le Pen de absolute meerderheid krijgt of de tweede stemronde bereikt.

Macron heeft er daarom in zijn speech bij de belangrijkste partijen in Frankrijk op aangedrongen om de handen ineen te slaan om extreem rechts te bestrijden. Hij deed een beroep op de Groenen, centrumrechts en "iedereen die zichzelf niet tot van de extremisten ziet" om de waarden van het land te verdedigen tegen de dreiging van Le Pen.

Macron gebruikt vooruitzicht van extreem-rechtse premier als afschrikmiddel

Macron zei ook dat hij na de verkiezingen een premier zal benoemen zoals de grondwet vereist, maar drong er bij aanhangers op aan zich niet neer te leggen bij het idee dat het per se iemand van de partij van Le Pen zal zijn.

Volgens de Franse grondwet is de keuze van de premier aan de president, maar het is gebruikelijk dat het staatshoofd iemand kiest uit de nieuwe parlementaire meerderheid. Maar Macron wijst de Franse kiezers erop dat dit niet Rassemblement National-kandidaat Jordan Bardella hoeft te zijn, als de Fransen anders stemmen.

"De dag na deze verkiezingen zal ik conclusies moeten trekken, zoals de grondwet vereist, en een premier kiezen", zei hij. "Maar dat is niet de sleutels tot de macht weggeven. Het is de politieke groeperingen die door de Fransen worden gekozen toegestaan om te regeren."

De president gebruikt het vooruitzicht van een extreem-rechtse premier als een extra stimulans voor Fransen om naar de stembus te gaan. "Als mensen daar bang voor zijn, dan is het nu tijd om wakker te worden."

LEES OOK: Wordt deze 28-jarige nationalist de nieuwe premier van Frankrijk? 5 dingen die je moet weten over Jordan Bardella