De 28-jarige Jordan Bardella maakt een goede kans om bij de komende parlementsverkiezingen in Frankrijk gekozen te worden tot nieuwe premier. Hij is de premierskandidaat voor de radicaal-rechtse partij Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen.

Na de grote overwinning zondag voor RN bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, schreef president Emmanuel Macron vervroegde parlementsverkiezingen uit. “Ik kan niet doen alsof er niets gebeurd is”, zei hij over het voor hem zo teleurstellende resultaat.

Bardella is in korte tijd razend populair geworden in Frankrijk en probeert het radiaal-rechtse geluid van de RN van zijn scherpe randjes te ontdoen. Maar hij is nog altijd sterk nationalistisch en fel tegen immigratie.

Maar wie is de jonge politicus rond wie een heuse ‘Bardellamania’ is uitgebroken? Business Insider Nederland zet 5 dingen die je over Jordan Bardella moet weten op een rij.

1. Hij was op zijn 23ste al lijsttrekker voor de Europese verkiezingen

Bardella raakte al jong politiek bewust en sloot zich op zijn 16e aan bij de jongerenbeweging van Front National, zoals Rassemblement National toen nog heette. Op zijn 20e werd hij raadslid in de regio Île-de-France. En bij de vorige Europese verkiezingen was hij al lijsttrekker. Bardella was toen 23 jaar oud en haalde 18 van de in totaal 79 Franse zetels in het Europees Parlement.

Na zijn razendsnelle opmars werd Bardella eind 2022 gekozen tot voorzitter van RN. Hij haalde op het partijcongres bijna 85 procent van de stemmen. Bardella zei toen onderdeel te zijn van een nieuwe generatie nationalisten, die wil breken met het racisme en antisemitisme waar voormalig partijleider Jean-Marie Le Pen mee werd geassocieerd.

2. Hij groeide op in een banlieu

Bardella groeide als enig kind op bij zijn alleenstaande Italiaanse moeder in een flat op acht hoog in een banlieu van Parijs: de buitenwijk Seine-Saint-Denis die bekend staat vanwege de armoede, de vele immigranten en de hoge criminaliteit. Als Bardella in 2005 negen jaar oud is, ziet hij hoe er tientallen auto’s in vlammen opgaan tijdens banlieu-rellen. Hij noemt dat zijn eerste politieke herinnering.

Met zijn partij Rassemblement National vindt hij dat immigratie de bron is van die criminaliteit en onveiligheid en ook van het door vooral rechts zo verfoeide islamisme. Bardella spreekt van “een volledig krankzinnige immigratiepolitiek gedurende veertig jaar”.

3. Hij maakt veel gebruik van TikTok

Jordan Bardella poseert voor een selfie.
Jordan Bardella poseert voor een selfie.
Lafargue Raphael/ABACA/Shutterstock via ANP

Bardella maakt veel gebruik van TikTok. Momenteel heeft hij ruim 1,5 miljoen volgers en hij wordt ook wel de 'TikTok-kandidaat' genoemd. Op filmpjes die hij post is onder meer te zien hoe hij poseert voor selfies met zijn fans, dat hij een koe aait, dat hij een chocolaatje eet en dat "heel lekker" vindt en dat hij met bier en popcorn naar de tv zit te kijken. Zijn campagneteam noemt het de "selfiestrategie", waarmee hij aantoont dat hij maar een gewone jongen is, in tegenstelling tot "de politieke elite in Brussel en Parijs".

Hij verzamelt veel likes met zijn filmpjes en ook positieve commentaren als "Jordan GOAT” ('Greatest Of All Time')", “Hij is zo knap!” en "Trouw met mij Jordaaaaaaan." Bardella heeft tussen alle popsterren en voetballers op TikTok in al meer dan 35 miljoen likes gekregen.

4. Hij profileert zich als fatsoenlijk

Bardella weet zich behalve aan jongeren ook goed te presenteren in de pers. Met zijn keurige kledingstijl goede manieren en atletische bouw wordt hij gezien als de ideale schoonzoon. Daarmee past hij helemaal bij de missie van RN om een fatsoenlijk en normaal imago te krijgen.

Inhoudelijk steunt hij de harde rechts-populistische lijn van zijn partij, maar in zijn toespraken gaat het lang niet meer alleen over migratie. Zo keert hij zich tegen de hoge energieprijzen, hamert hij op koopkracht en pleit hij voor hervorming van de EU mede vanwege "de economische oorlogen die de Verenigde Staten en China met ons voeren".

5. Hij heeft een relatie met een nichtje van Marine Le Pen

Bardella is sinds een aantal jaren samen met Nolwenn Olivier, een nichtje van Marine Le Pen. Zij is een dochter van Marie-Caroline Le Pen, de oudste zus van Marine. Ze werden een stel na de overwinning van het RN bij de Europese Verkiezingen in 2019 met Bardella als lijstrekker. Daarmee blijft Rassemblement National onder leiding van Jordan Bardella dicht bij de familie Le Pen.

Critici denken dat hij op professioneel vlak heeft geprofiteerd van zijn relatie met Olivier. Eerder had hij al een relatie met de dochter van een goede vriend van Le Pen.

LEES OOK: Prognose Europese verkiezingen: radicaal-rechts groeit, liberalen en groenen boeken verlies