De sociaal-liberale favoriet bij de Franse presidentsverkiezingen, Emmanuel Macron, vindt dat de Europese Unie drastisch moet hervormen. Doet de EU dat niet, dan moet Frankrijk rekening houden met het vooruitzicht van een ‘Frexit’.

De pro-EU-kandidaat zei dat maandag tegen de BBC nu hij en zijn rivaal Marine Le Pen van het rechtse Front National de laatste campagneweek in gaan. Franse kiezers gaan zondag naar de stembus om te bepalen wie van de twee de nieuwe president van Frankrijk wordt.

Le Pen heeft voortdurend ingezet op een anti-EU-gevoel en beloofde een referendum te houden over het EU-lidmaatschap van Frankrijk als ze zondag wint. Zij krijgt vooral steun uit landelijke en vroegere industriële gebieden met haar beloften weer grenscontroles in te voeren en immigratie sterk terug te dringen.

Hervormen

,,Ik ben pro-Europees, ik verdedigde tijdens deze verkiezingen het Europese idee en een Europees beleid omdat ik geloof dat dat heel belangrijk is voor het Franse volk en voor de plaats van ons land in de globalisering”, zei Macron, leider van de recentelijk door hem opgerichte beweging En Marche! (Voorwaarts). ,,Maar tegelijkertijd moeten we naar onze mensen luisteren, naar het feit dat ze erg boos zijn, ongeduldig en het disfunctioneren van de EU is niet meer te handhaven. Dus vanaf de dag van mijn mandaat zal ik beginnen met een hervorming van het Europese project en de Europese Unie.”

Macron voegde eraan toe dat als hij de EU zou laten functioneren zoals het nu doet, dat ,,een verraad” zou zijn. ,,En dat wil ik niet doen, want daarna zullen we een Frexit hebben.”

LEES OOK: De Franse verkiezingen kunnen Europa in een crisis storten – en deze man heeft opeens een sleutelrol