Toen Jeff Bezos zijn vrouw MacKenzie vertelde over een idee voor een nieuw bedrijf, steunde ze dat plan meteen. “Om je echtgenoot, iemand die je liefhebt, aan een avontuur te laten beginnen… er is toch niets beters dan dat?”

Ze reisden samen naar Seattle waar ze in het begin als accountant voor Amazon werkte. Het was een behoorlijke omschakeling voor de alumna van de gerenommeerde Princeton-universiteit, aangezien ze al van kinds af aan droomde van het schrijverschap.

Toen Amazon van de grond kwam, concentreerde MacKenzie Bezos zich op haar literaire ambities. Ze publiceerde twee romans: The Testing of Luther Albright in 2005 en Traps in 2013.

Het stel kondigde woensdag aan te gaan scheiden na 25 jaar huwelijk.

“We hebben zo’n prachtig leven samen gehad als getrouwd stel en we zien ook een mooie toekomst voor ons, als ouders, vrienden, partners in bedrijven en projecten, en als individuen die hun eigen avonturen najagen”, zo schrijven ze in een gezamenlijke verklaring op Twitter.

Een blik op de carrière van MacKenzie Bezos, die na de scheiding mogelijk in een klap een van de grootste aandeelhouders van Amazon wordt.


MacKenzie groeit op in San Francisco. Als kind zit ze vaak lang op haar kamer om ‘uitgebreide verhalen’ te schrijven.

Lees ook op Business Insider

Foto: Bruce Guenter/Flickr

Bron: Vogue


Ze schrijft haar eerste boek als ze zes jaar oud is, getiteld The Book Worm. Het handgeschreven manuscript telt 142 pagina’s die later bij een overstroming verloren gaan.

Foto: Julie Jordan Scott/Flickr

Bron: Amazon


Na de middelbare school gaat MacKenzie naar de prestigieuze kostschool Hotchkiss in de staat Connecticut. Later studeert ze literatuur aan de hoog aangeschreven universiteit van Princeton.

Foto: Eduardo Munez/Reuters

Bron: Vogue


Een van haar docenten daar is Pulitzer-winnaar Toni Morrison, die later zegt dat MacKenzie ‘een van de beste studenten’ is die ik ooit heb les gegeven.

Toni Morrison. Foto: Peter Kramer/AP

Bron: Vogue


In haar studietijd werkt de latere schrijfster ook als afwasser, serveerster, kledingverkoper, kassamedewerker, bibliothecaresse, tutor, oppas en onderzoeksassistent voor Toni Morrison.

Foto: Justin Sullivan/Getty

Bron: Vogue


Om de rekeningen te betalen neemt ze een baan aan bij hedgefonds D.E. Shaw in New York, terwijl ze thuis verder schrijft aan haar roman.

Foto: Jay Yuan/Shutterstock

Bron: Business Insider, Forbes, Vogue


Haar latere man Jeff Bezos studeert ook aan Princeton, maar daar ontmoeten de twee elkaar niet. Hij is een van de bazen bij D.E. Shaw, waar MacKenzie als eerste aanschuift voor een sollicitatiegesprek. Later vraagt ze hem om te gaan lunchen.

MacKenzie and Jeff Bezos. Foto: Lucas Jackson/Reuters

Bron: Business Insider, Forbes, Vogue


Nog geen drie maanden later zijn ze verloofd en weer drie maanden later zelfs getrouwd. Ze zeggen hun banen op in het jaar erna, 1994, en verhuizen naar Seattle om Amazon te starten.

Seattle, aan de Amerikaanse westkust. Foto: Shutterstock/emperorcosar

Bron: Business Insider, CBS This Morning


MacKenzie werkt eerst als accountant voor Amazon en is één van de eerste werknemers van het internetbedrijf.

MacKenzie and Jeff Bezos. Foto: Kevork Djansezian / Getty Images

Bron: Business Insider, CBS This Morning


Op vakanties, zo vertelt Jeff, wordt hij soms wakker om MacKenzie aan te treffen in de badkamer van het hotel, werkend aan haar roman. Het kost haar tien jaar om ‘The Testing of Luther Albright’ te schrijven en te publiceren.

Foto: Flickr/Tom Britt

Bron: Vogue


Uiteindelijk kiest MacKenzie ervoor om meer aandacht aan haar kinderen te besteden. “Na ons derde kind, voelde ik dat ik niet meer én een goede ouder kon zijn én door kon gaan met schrijven. Die jaren waren gewoonweg te druk.”

Foto: Allison Joyce/Getty Images

Bron: Vogue


Haar eerste roman wint de American Book Award in 2005. Voor haar tweede boek besluit ze om niks te delen met Jeff, om zichzelf te motiveren om door te werken.

Jeff Bezos. Foto: Joshua Roberts/Reuters

Bron: Heavy.com, Vogue


Die strategie blijkt best pittig, want haar echtgenoot is haar ‘beste lezer’. Hij laat voor haar eerste boek gerust alles uit z’n handen vallen om de manuscripten te lezen.

Foto: Ivan Gushchin/Strelka Institute/Flickr

Bron: Vogue


Om zich goed te focussen, werkt MacKenzie vanuit haar eigen kleine appartement. Pas als het tijd is om de kinderen op te halen, trekt ze de deur achter zich dicht.

Foto: Catherine Benson / Reuters

Bron: Vogue


“Hoe eerder ik het zou voltooien, des te eerder ik het met Jeff kon hebben over de karakters”, zegt MacKenzie over dat proces. “Tijdens de laatste drie maanden van het schrijfproces waren de personages zo echt en zo belangrijk voor me, dat ik soms in huilen uitbarstte als ik in de auto aan ze dacht.”

Jeff and MacKenzie Bezos. Foto: Elaine Thompson/AP Images

Bron: Heavy.com, Vogue


“Een van mijn favoriete dingen met boeken is de wisselwerking tussen de fantasie van de schrijver en de ervaring van elke afzonderlijke lezer”, schrijft ze. “Als ik soms tien jaar later een boek herlees, voelt het deels als een ander verhaal omdat ik me – met dank aan mijn eigen obsessies en worstelingen – op andere dingen concentreer.”

Jeff and MacKenzie Bezos. Foto: Danny Moloshok/Reuters

Bron: Weidenfeld and Nicolson


Op 9 januari 2018 maken Jeff en MacKenzie Bezos bekend na 25 jaar huwelijk uit elkaar te gaan. De vraag is nu of ze getrouwd zijn in gemeenschap van goederen. In dat geval zou MacKenzie in een klap een van de grootste aandeelhouders van Amazon worden – en dus multimiljardair.

Bron: Business Insider