Macintosh Retail is woensdag officieel failliet verklaard. Dat maakte het moederbedrijf van schoenenwinkelketens als Dolcis en Scapino woensdagmiddag bekend.

Het faillissement geldt alleen voor het moederbedrijf. Het vorige week toegekende uitstel van betaling voor de afzonderlijke ketens Dolcis, Invito, Hoogenbosch Retail Group, Manfield en PRO Sport blijft van kracht. Voor Scapino en voor Brantano in België is dergelijk uitstel nooit aangevraagd.

De bewindvoerders herhaalden woensdag dat, in samenwerking met het bedrijf en andere belanghebbenden, alle mogelijkheden worden onderzocht. Daartoe behoort ook de verkoop van de onderneming, in delen of in zijn geheel. De winkels van Macintosh blijven voorlopig open.

Macintosh: hoge schulden, tegenvallende verkopen

Macintosh telt ruim vijfhonderd winkels in Nederland, België en Luxemburg. Er werken in totaal 5500 mensen.

Om uit de financiële zorgen te komen, verkocht Macintosh de laatste tijd al een aantal bedrijfsonderdelen. Onder meer de Britse activiteiten en de interieurwinkels van Kwantum werden te gelde gemaakt.

Eerder had het bedrijf al afscheid genomen van BelCompany en Halfords. De schuldenlast bleef evenwel te hoog. Met alleen nog schoenenzaken in de Benelux in zijn bezit hoopte Macintosh op een goed najaar. De verkopen in november en de eerste weken van december vielen echter zwaar tegen. Daardoor kwamen ook de verbeteringen die het bedrijf wilde doorvoeren in zijn winkels onvoldoende uit de verf.

Leegloop Nederlandse winkelstraten

De leegstand in de Nederlandse winkelstraten loopt in versneld tempo op als 'publiekstrekkers' V&D, drogisterijketen DA en de schoenenwinkels van Macintosh (Dolcis, Manfield, Invito) daadwerkelijk failliet gaan, gaf planoloog Jaap Kaai, verbonden aan Fontys Hogescholen, afgelopen week aan.

Volgens de vastgoeddeskundige trekken dan nog minder mensen naar de stad om te winkelen, met als gevolg dat er meer bedrijven verdwijnen. ,,Lege etalages zijn niet aantrekkelijk, dat trekt geen mensen'', zegt Kaai. V&D, DA en Macintosh zijn volgens hem beeldbepalende partijen, gevestigd op A-locaties. Als zij verdwijnen gaat de leegstand in de winkelcentra ,,gigantisch'' omhoog.

Kaai wijst erop dat de leegloop al jaren aan de gang is, maar dat het nu wel heel hard gaat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl