De Pixel-smartphones van Google zijn goed. Extreem goed. In mijn ogen zijn het de allerbeste telefoons op de markt.

Ze draaien op een snel besturingssysteem zonder onnodige toeters en bellen. Ze hebben geweldige camera’s die scherpe, levendige foto’s en video’s maken.

Ze zijn stukken goedkoper dan de concurrenten – letterlijk honderden euro’s minder dan de enigszins vergelijkbare iPhone X van Apple.

En de Pixel ziet er ook nog eens mooi uit, maar is toch gemaakt met functionaliteit als hoogste prioriteit.

Ik gebruik de Pixel 2 nu een paar weken, na hiervoor een Pixel 1 te hebben gehad, en ik ben ervan overtuigd dat het de allerbeste smartphone is – met één kanttekening.

Kijk hieronder mee:


Prijs: Voor iets meer dan 700 euro heeft de Pixel 2 de beste prijs-kwaliteitverhouding van alle bekende smartphones.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Duizend euro of meer betalen voor een telefoon is belachelijk – ik heb het over jou, iPhone X! En als ik eerlijk ben vind ik meer dan 600 euro ook behoorlijk aan de prijs voor een telefoon.

Maar relatief gezien is de Pixel 2 de beste koop als je een toptoestel wilt. Vergeleken met de iPhone X van 1.160 euro is de Pixel 2 goed geprijsd. Ook de Samsung Galaxy S9 en LG's G7 ThinQ kosten meer dan de Pixel 2.

Er zitten natuurlijk de nodige voor- en nadelen aan al deze telefoons. Maar als je alleen naar de prijs kijkt, is de Pixel 2 in elk geval een aantrekkelijke optie.


De camera is indrukwekkend.

Foto: Ben Gilbert / Business Insider

Om mijn partners verjaardag te vieren zijn we naar restaurant Prune geweest, een begrip in de culinaire scene van New York. Ik ben niet zo iemand die foto's neemt van al z'n eten. Maar als er iets heel moois op mijn bord ligt, haal ik toch mijn telefoon tevoorschijn.

De foto hierboven heb ik een beetje stiekem gemaakt. Het is een piepklein restaurant met weinig licht, en ik nam deze foto zonder goed te kijken.

Dat de foto nog steeds zo mooi is geworden, met zo veel detail en kleur, is indrukwekkend.


Ik heb meer dan genoeg voorbeelden van foto's waarvoor ik wel de tijd nam. Die zijn nóg mooier geworden:

Foto: Ben Gilbert / Business Insider

Zelfs een behoorlijke wind door het gras die constant voor beweging voor de lens zorgde, is geen probleem voor de Pixel 2.

Foto: Ben Gilbert / Business Insider

Ik denk niet dat veel mensen dit soort close-ups van gras maken, maar de bedoeling was hier om aan te tonen hoe slim de camera in de Pixel 2 is. Hij blijft moeiteloos scherpstellen, zelfs met de nodige beweging voor de lens.


Landschapfoto's zijn al net zo indrukwekkend, zowel qua detail als levendigheid.

Foto: Ben Gilbert / Business Insider

Googles nieuwste Android-versie is het beste besturingssysteem voor smartphones.

Foto: Ben Gilbert / Business Insider

Android op Google-telefoons is in veel opzichten een betere ervaring dan bij andere fabrikanten.

Als maker van het besturingssysteem geeft Google zijn telefoons altijd de nieuwste updates voordat ze beschikbaar komen voor andere toestellen. En aangezien Google ook Gmail, Google Maps, Google Agenda, Google Docs en alle andere Google-diensten maakt die je waarschijnlijk al gebruikt, zijn deze diensten goed geïntegreerd in het besturingssysteem.

De ervaring wordt nog beter als je al deze diensten verbindt met Google Assistant, Googles versie van Siri. Je krijgt waarschuwingen over aankomende evenementen, vluchtgegevens en verkeersinformatie.


De Pixel 2 heeft een slimme vingerafdrukscanner aan de achterkant om het toestel snel mee te ontgrendelen.

Foto: Ben Gilbert / Business Insider

Terwijl Apple de overstap naar gezichtsscans heeft gemaakt, houdt de Pixel 2 vast aan de vingerafdrukscanner aan de achterkant; nog steeds de snelste manier om een smartphone van het slot te halen.

Het lijkt misschien een vreemde plek, maar het is eigenlijk heel logisch als je bedenkt hoe mensen hun smartphone vasthouden. Met de Pixel 2 hoef je niet het onderste deel van je telefoon vast te knijpen terwijl je met je duim over een knop gaat, maar houd je het apparaat gewoon vast. Waar jij je wijsvinger van nature plaatst, daar zit ook de vingerafdrukscanner.

Het is een goede designbeslissing van Google en ik ben blij dat ze deze plek op verschillende smartphones zijn blijven gebruiken.


Eén kanttekening: Google had de hoofdtelefoonaansluiting niet moeten laten vallen.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Ben jij iemand die zelden tot nooit een hoofdtelefoon gebruikt? Misschien heb je een Bluetooth-systeem in je auto en een Bluetooth-koptelefoon voor in de sportschool? Dan hoef jij je niet druk te maken om deze kanttekening. Er zijn genoeg mensen die zonder een aansluiting voor een hoofdtelefoon kunnen, maar ik ben er daar niet een van.

Ik gebruik juist vaak een hoofdtelefoon, in verschillende situaties en omgevingen.

Ik ben blij dat de Bluetooth-ondersteuning in de Pixel 2 zo goed is, ik maak er graag gebruik van. Maar soms moet ik gewoon een simpel setje oordopjes kunnen gebruiken. Kan ik de adapter van Google daarvoor gebruiken? Natuurlijk. Kan ik een hoofdtelefoon met een USB-C-aansluiting kopen? Natuurlijk. Maar waarom zou ik?

Dat Google geen goede reden heeft om de standaardaansluiting te verwijderen, frustreert me alleen nog maar meer. Het is een nodeloze smet op een verder uitstekende smartphone.


Dat gezegd hebbende, raad ik de Pixel 2 nog steeds iedereen aan. Het is een gebruiksvriendelijke smartphone van hoge kwaliteit, met een gunstigere prijs dan concurrerende toestellen.

Foto: Ben Gilbert / Business Insider

Alles bij elkaar genomen is de Pixel 2 een uitstekende smartphone die de aanschafprijs meer dan waard is. Het is een mooi stukje technologie dat snel en soepel werkt, uitstekende foto's en video's maakt, en goedkoper is dan veel directe concurrenten. Het heeft zelfs een slim design dat de smartphone des te aantrekkelijker maakt.

Ik heb het nog niet over de accuduur gehad, en dat is omdat er weinig over te zeggen is. Je kunt een hele dag doen met een opgeladen Pixel 2, maar ik heb hem soms ook 's avonds alweer in het stopcontact gestopt. De accu van de grotere Pixel 2 XL gaat langer mee, maar ik gebruik zelf het standaardmodel.

Op bijna alle andere gebieden is de Pixel 2 beter dan zijn concurrenten.


Maar neem het vooral niet van mij aan. Hier is een iPhone-fanaat die de Pixel 2 uitprobeerde en overtuigd raakte: