• De Japanse miljardair Yusaku Maezawa geeft acht tickets weg voor een reis naar de maan die in 2023 moet plaatsvinden.
  • In 2018 boekte hij al een reis naar de maan bij SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk.
  • Eerst wilde Maezawa zes tot acht kunstenaars meenemen, nu heeft hij zijn criteria wat verruimd.
  • Iedereen die “grenzen wil opzoeken” en de rest van de bemanning wil helpen hetzelfde te doen, maakt kans op een ruimteticket.

Een Japanse miljardair gaat acht tickets voor een reis naar de maan weggeven. Yusaku Maezawa zegt in een online video dat enthousiastelingen aan maar twee voorwaarden hoeven te voldoen: ze moeten “grenzen willen opzoeken” en de rest van de bemanning willen helpen hetzelfde te doen.

In 2018 werd al bekend dat Maezawa de eerste persoon ooit was die een reisje naar de maan had geboekt. Dat deed de Japanner bij SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van de Amerikaanse entrepreneur Elon Musk.

Aanvankelijk wilde Maezawa zes tot acht kunstenaars meenemen met de reis die naar verwachting plaatsvindt in 2023, maar woensdag werd bekend dat hij de criteria voor zijn medepassagiers heeft verruimd.

De 45-jarige miljardair, die zijn fortuin verdiende met de onlineverkoop van kleding, zei dat hij heeft ingezien dat “iedereen die iets creatiefs doet een kunstenaar genoemd kan worden”.

“Ik nodig jullie uit om met me mee te gaan op deze missie. Acht van jullie, van over de hele wereld”, aldus Maezawa. “Ik heb alle plaatsen gekocht, dus het wordt een privévlucht.”

In totaal zullen er volgens Maezawa 10 tot 12 personen aan boord van de maanvlucht zijn.

Lees ook op Business Insider

‘Opdracht’ en online-interview

Geïnteresseerden moeten zich uiterlijk op 14 maart opgeven, de eerste screening vindt een week later plaats. Een verdere planning gaf Maezawa niet, maar hij meldde wel dat de rest van de selectieprocedure in elk geval een “opdracht” en een online-interview omvat.

Als het SpaceX lukt om Maezawa en de andere passagiers naar de maan te brengen, zijn zij de eerste maanreizigers sinds de laatste Amerikaanse Apollo-missie in 1972.

SpaceX-topman Musk, die ook in de video van Maezawa te zien is, zegt dat hij er alle vertrouwen in heeft dat de vlucht in 2023 kan plaatsvinden.

Maezawa kwam eerder in het nieuws omdat hij online een advertentie plaatste om een vriendin te vinden die met hem mee naar de maan wilde reizen. Die ongebruikelijke contactadvertentie verwijderde hij uiteindelijk abrupt, ondanks dat er toen ongeveer 30.000 personen op reageerden.

LEES OOK: De Japanner Yusaku Maezawa gaat met SpaceX naar de maan – hij is 42, miljardair en speelde ooit in een indierockband