Sommige miljardairs zoals Elon Musk en Bill Gates kopen privévliegtuigen om eens lekker de horizonten te verkennen, weer anderen kiezen het ruime sop. Uiteraard met een jacht van enig formaat en in de juiste prijsklasse.

Het zijn er echter niet zo gek veel. Zo bezit Amazon-topman Jeff Bezos geen eigen jacht, maar dat weerhoudt hem er niet van de oceanen te bevaren wanneer hem dat belieft: onlangs werd hij gesignaleerd aan boord van het superjacht van zakenman David Geffen.

De techmiljardairs die wel een jacht hebben, hebben dat overduidelijk voor de lol. Aan boord zijn vrijwel altijd wel zaken te vinden als gyms, bioscopen, zwembaden, nachtclubs en spa’s.

Als je wil weten hoe het is om zo’n jacht te bezitten: ze zijn te huur. Google-oprichter Sergey Brin verhuurt zijn schuit aan klanten voor zo’n 690.000 euro per week.

Dit zijn de jachten van techmiljardairs:


Mede-oprichter van Oracle Larry Ellison bezit een jacht van 87,7 meter lang. Het schip met de naam Musashi kocht hij in 2013.

Foto: rulenumberone2/Flickr, Justin Sullivan/Getty Images

Bron: Forbes


Ellison bezat eerder een groter jacht van 138,3 meter, de Rising Sun, speciaal voor hem in 2005 ontworpen. De Rising Sun heeft 82 kamers, een bioscoop, wijnkelder en een basketbalveld. Ellison verkocht zijn boot naar verluidt voor 267 miljoen euro aan muziekondernemer David Geffen.

Foto: Kimberly White/Getty Images

Bron: Forbes, Boat International


Ellisons Musashi is een zusterschip van dat van een andere rijkaard: CEO van Sears Eddie Lampert. Vaak wordt echter gedacht dat de Fountainhead van investeerder Mark Cuban is. "De gast van wie die boot is, zegt tegen iedereen dat ik de eigenaar ben", zei Cuban tegen Page Six in 2016. "Gestoord... ik heb niet eens een boot."

Foto: Mark Cuban. Steve Marcus/Reuters

Bron: Page Six


Ellisons jacht inspireerde wijlen Apple-baas Steve Jobs om zelf een boot te kopen. Jobs heeft echter nooit een voet aan boord gezet. Het schip was pas klaar in 2012, een jaar na zijn dood.

Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Bron: Business Insider


Toen Jobs in 2011 stierf, erfde zijn echtgenote Laurene Powell Jobs het jacht - samen met zijn fortuin van 12,5 miljard euro. Het jacht is 78 meter lang en 116 miljoen euro waard.

Foto: AP Photo/Peter Dejong

Bron: Business Insider


Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin behoren tot de rijkste mensen op aarde. Ze staan op respectievelijk plek 10 en plek 14 van de rijkenlijst van Forbes. Beide heren bezitten niet alleen superjachten, maar ook privévliegtuigen.

Foto: Sergey Brin (links) en Larry Page. Getty / Michael Nagle

Bron: Forbes, Business Insider


Alphabet-CEO Larry Page bezit een jacht van 59 meter lengte. Hij kocht de Senses in 2011 van een zakenman uit Nieuw-Zeeland voor 40 miljoen euro. Het jacht heeft een eigen beachclub met jacuzzi en zonnebanken, indoor- en outdoorrestaurants en een platform voor de helikopter.

Foto: Ari Helminen/Flickr, Justin Sullivan/Getty Images

Bron: Boat International


Het schip van Alphabet-president Sergey Brin is groter: 73 meter. Hij kocht het in 2011 voor 71,4 miljoen euro. Naar verluidt is het schip het snelste superjacht ter wereld. Het is uitgerust met een openluchtbioscoop en een dansvloer.

Foto: Dragonfly. Abell Point Marina/YouTube

Bron: Business Insider


Brins jacht heet Dragonfly, dezelfde naam als het project om in China een gecensureerde versie van Google op te zetten. Onduidelijk is of het project ooit door is gegaan of niet.

Foto: Eric Risberg/Associated Press

Bron: Business Insider


Maar Brin en Page zijn niet de enige Google-topfiguren met luxe jachten. Voormalig topman Eric Schmidt heeft een jacht van 59 meter met de naam Oasis. Naar verluidt beschikt het jacht over een zwembad en een sportzaal die in een nachtclub is veranderd. Hij kocht de boot in 2009, naar het schijnt voor 64,5 miljoen euro.

Foto: Sean Gallup/Getty Images, Y.CO

Bron: Business Insider, GQ


Voor medeoprichter van Skype Niklas Zennström gaat de interesse vooral uit naar wedstrijdzeilen. Zennström heeft opeenvolgende boten genaamd Ran gehad; zijn meest recente aankoop is de zevende in die reeks.

Foto: AP Photo/Michel Euler

Bron: CNN


De Ran VII is wat technologie betreft de meest geavanceerde boot van Zennström tot nu toe. De wedstrijdboot heeft elektrische aandrijving, wat volgens de Zweedse zakenman tot "minder gewicht, weerstand en geluid leidt. En nog belangrijker: het is milieuvriendelijker."

Foto: Carkeek Design Partners/YouTube

Bron: CNN


Het wedstrijdteam waar Zennström en zijn vrouw Catherine eigenaar van zijn, gebruik het 12 meter lange jacht voor wedstrijden. Het Ran Racing Team werd in 2008 opgericht en heeft al een aantal prestigieuze regatta's gewonnen.

Foto: sourceCarkeek Design Partners/YouTube

Bron: CNN


Barry Diller, bestuursvoorzitter van digitalemediabedrijf IAC, deelt het eigendom van een jacht van 62,5 miljoen euro met zijn vrouw, modeontwerper Diane von Furstenberg.

Foto: Diane von Furstenberg en Barry Diller. Bron: Scott Olson/Getty Images

Bron: Business Insider


Het zeiljacht met de naam Eos is 106 meter lang en heeft zes slaapkamers. Het powerkoppel heeft er al vele beroemdheden ontvangen. Zo zijn acteur Bradley Cooper, zanger Harry Styles, journalist Anderson Cooper en model Karlie Kloss er al eens gespot.

Foto: snowwahine/YouTube

Bron: W Magazine


Voor Jim Clark, medeoprichter van internetbrowser Netscape, was één jacht niet genoeg. Hij is al meer dan dertig jaar eigenaar van meerdere boten en zette in 2012 twee van zijn zeiljachten te koop.

Foto: Jim Clark (rechts). Bron: Cameron Spencer/Getty Images

Bron: Business Insider


Clark zette zijn schepen te koop voor in totaal 100 miljoen euro. De 106 meter lange Hanuman voor 16 miljoen euro en de 89,9 meter lange Athena voor 84 miljoen euro. Ze stonden wel even te koop. In 2016 had Clark de Athena nog steeds niet van de hand weten te doen. Hij was eerder ook de eigenaar van het 47 meter lange jacht Hyperion en is nu ook eigenaar van een sportzeiljacht met de naam Comanche.

Foto: Het jacht Athena. Bron: Fosnez / Wikimedia Commons

Bron: Boat International


Charles Simonyi werkte tot 2002 bij Microsoft waar hij de ontwikkeling van het Office-kantoorsoftwarepakket leidde. Een paar jaar voordat hij vertrok besloot Simonyi een jacht te kopen. Hij vertelde de ontwerper dat hij wilde dat het jacht een "thuis weg van (zijn) huis in Seattle" zou zijn.

Foto: Reuters/Sergei Remezov

Bron: Boat International


Het product van die opdracht in 1999 is Simonyi's jacht met de naam Skat, dat in het Deens "schat" betekent. Het schip is 71 meter lang en is uniek door zijn onorthodoxe design en grijze kleur. Skat heeft ook een matchende helikopter, een gym en verschillende motorfietsen.

Foto: Christopher Hunt/Getty Images

Bron: Yacht Charter Fleet


De flamboyante Britse miljardair Richard Branson was eigenaar van een jacht dat hij in september 2018 verkocht. Verkoopprijs van de 32 meter lange catamaran was 2,6 miljoen euro, flink minder dan het bedrag van 8,5 miljoen waarvoor het in 2014 nog bij Branson in de boeken stond.

Foto: Anthony Harvey/Getty Images, Virgin

Bron: Business Insider


Branson, oprichter van de Virgin Group, kocht de boot in 2009. Hij noemde het de Necker Belle, een referentie aan zijn eigen Caribische eiland, Necker Island.

Foto: Necker Island

Bron: Business Insider


Lees meer: