Door de week brengt Business Insider dagelijks voor de lunch een kort bulletin met het belangrijkste zakelijke nieuws van de dag. Dit is wat je moet weten op 16 Maart 2023.


De partij BBB van Caroline van der Plas staat ruim op winst met de verwachte zetels voor de Eerste Kamer, die in mei door de nieuwe Provinciale Staten wordt gekozen. BBB komt na telling van 85 procent van de stemmen uit op 15 zetels. GroenLinks en de PvdA, die in de senaat één fractie gaan vormen, komen ook op 15 zetels. Dat is één zetel meer dan zij nu samen hebben. De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU leveren allemaal zetels in.


De grote zege van de partij BBB zet de plannen van het kabinet Rutte IV voor de reductie van de stikstofuitstoot onder druk. Boerenorganisaties vinden dat kiezers een signaal hebben gegeven dat het beleid anders moet. Aan de andere kant lijkt er met steun van GroenLinks en de PvdA wel een meerderheid te realiseren in de Eerste Kamer voor de stikstofplannen van het kabinet.


De werkloosheid is in februari licht gedaald, tot 3,5 procent van de beroepsbevolking. Eerder steeg de werkloosheid licht, waarbij de arbeidsmarkt nog altijd erg krap bleef. Het UWV verstrekte in februari 154.000 WW-uitkeringen.


De Zwitserse grootbank Credit Suisse gaat maximaal 50 miljard Zwitserse frank lenen van de centrale bank van het land. Credit Suisse schrijft in een verklaring dat het geld nodig is om de bank te versterken terwijl ze zich omvormt tot een simpelere organisatie. Op aandelenbeurzen ontstond woensdag grote onrust over een nieuwe bankencrisis. Donderdag kalmeerde de markt enigszins.


Mirage Retail Group, het moederbedrijf van onder meer Blokker en Intertoys, ziet definitief af van een eerder aangekondigde beursgang. De stijging van het kostenniveau bij de winkelketens is zodanig, dat de timing van een beursgang momenteel niet gunstig is. Ook het onrustige beursklimaat in algemene zin speelt hierbij een rol.


Bijna driekwart van de Nederlandse investeringsmaatschappijen voor startups en scaleups maakt zich zorgen over de afkoeling van de economie, blijkt uit een rondvraag van Business Insider. Toch stelt het gros van de geldschieters dit jaar evenveel of meer investeringen te willen doen in jonge groeibedrijven. Wel wordt er geregeld kritischer gekeken naar de waardering van startups.


Dit was het belangrijkste nieuws van donderdagochtend 16 maart. Abonneer je op de audioversie van het Business Insider Lunchbulletin.