• Microsoft lanceerde eerder deze maand vol trots de verbeterde Bing-zoekmachine, met een nieuwere versie van ChatGPT ingebouwd.
  • Daarmee hoef je nooit meer verder te kijken dan Bing voor alle informatie die je ooit wenst van het internet.
  • Maar is deze implementatie van AI houdbaar op de lange termijn?
  • Lees ook: Een realistische blik op Apple’s AR/VR-bril

Dit artikel verscheen eerder in de wekelijkse Business Insider Tech-Update. Deze nieuwsbrief ook ontvangen? Schrijf je dan onderaan deze pagina in.

Opinie – De AI-oorlog is nu officieus begonnen. Microsoft lanceerde vorige week de nieuwe Bing met een ingebouwde, nieuwere versie van ChatGPT, en Google antwoordde daarop met het tonen van Bard, al was dat met een fout voorbeeld. Daarmee lijkt Microsoft een stapje voor te zijn op concurrent Google.

En de toepassing van AI in Bing is natuurlijk ook geweldig. Het zorgt ervoor dat Bing in de nabije toekomst de enige website is die je hoeft te bezoeken om alle gewenste informatie over het nieuws van de dag, je vakantieplanning en het antwoord op de aloude vraag “wat eten we vanavond” te vinden.

Als de chatbot antwoordt dat er vanavond andijviestamppot op het menu staat, hoef je hem alleen maar te vragen naar een recept en welke ingrediënten je waar moet kopen. De informatie spuugt hij met gemak uit, waarna jij verder kan met wat je moet doen om de andijviestamppot tot realiteit te maken. Verder dan Bing kom je niet.

En dat is slechts een van de vele, vele denkbare toepassingen van de bot. En die zijn natuurlijk geweldig, mits hij je ook een recept geeft voor andijviestamppot dat klopt (100 gram nootmuskaat toevoegen is wellicht wat veel). Maar naast mogelijk foutieve informatie krijgen, is er ook een ander probleem dat hierdoor mogelijk de kop op gaat steken: waar komt de informatie vandaan?

En met dat probleem doelen we niet op de copyrightproblemen die we al een keer eerder hebben aangehaald. We doelen meer op de websites die je nu van deze informatie voorzien. De nieuwswebsites die je bezoekt om op de hoogte te blijven en de blog die oma’s recept voor andijviestamppot in alle geuren en kleuren beschrijft. Die worden nu gebruikt als bron van informatie.

Als je nu op zoek gaat naar die informatie, dan kom je in de meeste gevallen via de zoekmachine op nieuwswebsites of blogs terecht. Deze schotelen jou reclame of andere content voor waarvoor ze betaald krijgen. Er is dus een reden voor deze websites om te bestaan en de content te produceren, want ze verdienen geld aan jouw bezoek.

Maar stel dat de combinatie Bing en ChatGPT over 5 jaar zo goed is dat je als eindgebruiker helemaal geen enkele reden meer hebt om verder te kijken dan bing.com? Dan krijgen de nieuwswebsites en blogs geen bezoek meer en verdienen ze dus ook niets meer. Is er voor hen dan nog een bestaansreden anders dan het doen voor de lol? Niet echt.

En daarmee droogt mogelijk ook de informatiebron achter de AI gestuurde chatbot op. Of tenminste, hij zal het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen op het gebied van andijviestamppot op een andere manier toegediend moeten krijgen. Via al bestaande websites zal het niet meer gebeuren.

En het idee van Microsoft om dit probleem gedeeltelijk te ondervangen door links naar bronnen te plaatsen, is vooral leuk. Met de komst van de snippets en de vraag en antwoord stukken op Google zagen websites hun verkeer al afnemen. En daar kun je niet specifiek doorvragen naar dat ene kleine onderdeel wat je echt wilt weten. Die moet je in veel gevallen zelf zoeken in de bron. Iets wat ChatGPT gewoon voor je kan doen. Daarmee wordt de behoefte om bronartikelen te lezen nog vele malen kleiner.

Maar wellicht hebben ze hier bij OpenAI en Microsoft ook al over nagedacht. Misschien komen er hele redacties bij deze bedrijven die de AI blijven voeren. Of misschien wordt de informatie die de chatbot kan geven wel beperkt, zodat je nog steeds moet doorklikken naar websites en het recept van oma’s andijviestamppot om erachter te komen hoe je dit nu eigenlijk het beste kunt bereiden.

Meepraten over het laatste technieuws? Word lid van onze Discord!