Sommige bedrijven moeten snijden in de personeelskosten om de coronascrisis het hoofd te kunnen bieden.

Vaak wordt er gekozen voor ontslagen, maar er kunnen ook loonoffers gevraagd worden.

Bijna 40 procent van de werknemers is bereid een loonsverlaging te accepteren, blijkt uit wereldwijd onderzoek van HR-dienstverlener ADP.

Om een bedrijf door de gevolgen van de coronacrisis te loodsen is bijna 40 procent van de werknemers bereid een loonsverlaging te accepteren. Daarnaast is ook het uitstellen van salarisbetalingen een optie voor velen.

Een op de drie werknemers ziet het later krijgen van salaris als een optie, als het bedrijf daarmee gered kan worden, blijkt uit onderzoek van HR- en salarisdienstverlener ADP.

Lees ook: Als werkgever een loonoffer vragen van je personeel? Hier moet je op letten

Tegenover werknemers die bereid zijn om op enige wijze in te leveren, staat ook een deel dat geen zin heeft in bezuinigingen op het salaris of de arbeidsvoorwaarden door de werkgever. Dat geeft ongeveer 30 procent van de ondervraagden aan.

ADP peilde de mening van 11.000 werknemers wereldwijd en vroeg hen naar hun mening over oplossingen om het voortbestaan van de onderneming te waarborgen. Daarbij werd onder meer gevraagd naar de bereidheid tot salarisverlaging, uitstel van loonbetaling of beëindiging van de arbeidsrelatie.

Werknemers zijn solidair met de werkgever

"De coronacrisis raakt ons allemaal en dat besef is ook bij iedereen aanwezig. De resultaten laten zien dat we solidair zijn met onze werkgever", stelt Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland in een persverklaring.

Daarnaast zal volgens Brand ook meespelen dat baanverlies in sommige sectoren een reëel risico is. Niemand verliest graag zijn of haar baan. Dan kan het aantrekkelijk zijn om iets in te leveren om de positie te redden.

De grootste bereidheid tot inleveren ligt bij het later ontvangen van salaris. Werknemers lijken ervan uit te gaan dat ze het met behulp van spaargeld wel even kunnen redden. "Tegelijkertijd weten ze dat ze daarna alsnog hun salaris krijgen", zegt Brand.

Van de respondenten die een salarisverlaging zouden accepteren, vindt maar liefst 18 procent een verlaging van 21 tot 30 procent nog te doen.

Lees meer over ondernemen in coronatijd: