De Nederlandse economie draait een tandje lager in 2020, maar voor werknemers belooft het een prima jaar te worden met door de bank genomen hogere lonen. Vraag is natuurlijk: hoe zorg je dat je aanspraak kan maken op een hoger salaris?

Uit een nieuwe prognose van De Nederlandsche Bank blijkt dat het tempo van de economische groei afneemt in 2020. Het nationaal inkomen groeit volgens jaar met 1,4 procent en dat is 0,3 procentpunt minder dan dit jaar.

Met de lonen gaat het echter crescendo. DNB rekent op een gemiddelde groei van de contractlonen in 2020 met 2,6 procent en dat is 0,2 procentpunt méér dan dit jaar.  Dit komt mede door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt.

Lees ook: Dit zijn meer dan 100 beroepen met een schreeuwend tekort aan personeel: programmeurs en procestechnologen, maar ook autospuiters en verkeersregelaars

Maar wat als je die verwachte gemiddelde loonstijging komend jaar nou niet genoeg vindt?

We vinden allemaal dat we eigenlijk meer verdienen dan we krijgen. Toch hebben veel professionals moeite om dit aan te kaarten bij hun leidinggevende.

Hoe pak je het aan als je een extra loonsverhoging boven op de verwachte gemiddelde loonstijging wilt? Wanneer ga je om de tafel met je leidinggevende en hoe zorg je dat je met een beloofde opslag het gesprek uitkomt?

Business Insider behandelt hieronder vier momenten waarom je een loonsverhoging kunt aankaarten en geeft zeven tips voor de onderhandeling.


4 goede momenten om een hoger loon te vragen

Het is niet slim om onvoorbereid naar je baas te stappen en om meer geld te vragen. Voor salarisonderhandelingen heb je een strategie nodig. Timing is hierbij key.

Op de website van Robert Half, een bureau voor gespecialiseerde arbeidsbemiddeling, worden vier goede momenten opgesomd om over een hoger loon te beginnen:

1. Aan het begin van een groot project

Bij een nieuw project horen waarschijnlijk ook nieuwe verantwoordelijkheden. Ga bij elke nieuw project dus na of het takenpakket nog bij de taakomschrijving in je contract past. Als dat niet zo is dan is dit een goed moment om over een hoger salaris te beginnen. Vraag als het over je nieuwe verantwoordelijkheden gaat, hoe zich dat vertaalt naar je salaris.

2. Zes maanden nadat je nieuwe verantwoordelijkheden kreeg

Veel managers willen graag eerst zien of je je nieuwe verantwoordelijkheden wel aankunt voordat ze je salaris aanpassen. Je zou kunnen voorstellen om aan de hand van het zogenaamde SMART-principe vast te stellen hoe goed je een nieuwe opdracht de eerste zes maanden uitvoert en daar je loonsverhoging van af laten hangen.

De SMART-methode:

  • Specifiek: concrete doelstellingen;
  • Meetbaar: gericht op resultaten en te meten aan de hand van KPI’s;
  • Aanvaardbaar: de doelstellingen moeten door beide betrokken partijen als haalbaar worden beschouwd;
  • Realistisch: realiseerbaar binnen de vooropgestelde tijd en het vooropgestelde budget;
  • Tijdsgebonden: start en einde worden bepaald.

3. Na afronding van een project

Je kunt ook overwegen om pas na het afronden van een project om een loonsverhoging te vragen; succes is nou eenmaal het beste argument is voor een hoger salaris.

Vergeet niet om feiten te verzamelen die het succes van je project bewijzen. Als je al voor de deadline klaar was of onder het budget bent gebleven, zijn dat bijvoorbeeld goede argumenten om je baas mee te overtuigen.

4. Tijdens een voortgangsgesprek

Je voortgangsgesprek is natuurlijk ook een ideaal moment om over opslag te beginnen. Laat je baas van tevoren weten dat je het tijdens je gesprek over opslag wilt hebben. Dan kan hij of zij zich daarop voorbereiden.


7 tips voor jouw salarisverhoging

Je weet nu wanneer je het beste over een loonsverhoging kunt beginnen. Maar hoe pak je dat gesprek dan precies aan? Op de website van opleidingsinstituut Schouten & Nelissen geeft Luc van Esch, trainer in onderhandelen,  enkele goede tips:

1. Durf te vragen

De belangrijkste reden dat mannen vaak meer verdienen dan vrouwen is omdat ze meer durven te vragen. Je krijgt nooit meer dan je vraagt.

2. Ken je argumentatie

Waarom verdien jij een loonsverhoging? Zet voor jezelf op een rijtje hoe je gegroeid bent het afgelopen jaar. Bereid je goed voor op het gesprek en zet jouw beloning af tegen die van collega’s, het salaris in de markt en de verantwoordelijkheden die je draagt. Verdiep je in de cao en eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden zoals reiskostenvergoeding en een auto van de zaak.

3. Vraag waardering

Zorg dat je leidinggevende uitspreekt dat hij je waardeert. Vraag wat jouw baas goed vindt aan jou en je werkzaamheden. Een leidinggevende is eerder geneigd om een loonsverhoging te regelen als hij of zij zich bewust is van zijn of haar waardering voor jou.

4. Maak van je leidinggevende een vriend

Je baas zegt vaak alleen 'nee,' omdat zijn baas waarschijnlijk 'nee' gaat zeggen. Zorg dat je je leidinggevende aan jouw kant krijgt. Stel vragen als: ‘Hoe kan ik jou helpen dit voor elkaar te krijgen bij de directeur? Wat voor argumentatie heb je nodig om dit te regelen voor mij?’

5. Bereid je voor op de reactie en stel vragen

Bedrijven geven liever geen loonsverhoging, tenzij dit voor het bedrijf iets oplevert. Oefen dit gesprek met iemand en bedenk antwoorden en vragen. Bedenk vooraf in ieder geval hoe je op een 'nee' gaat reageren.

Als je inderdaad een 'nee' te horen krijgt, stel dan tegenvragen:

  • 'Wanneer wel?'
  • 'Wat moet ik er voor doen om deze verhoging te krijgen?'
  • 'Kunnen we dit vastleggen?'

6. Wees vriendelijk, maar duidelijk

Blijf correct en aardig, maar breng je punt ook duidelijk naar voren

7. Wees tevreden en vraag meer

Bedenk dat wanneer je een loonsverhoging krijgt, je werkgever ook vindt dat je het verdient.

Valt het aanbod tegen? Vertel dat je meer had verwacht en vraag of je werkgever met een nieuw voorstel wil komen. In plaats van een hoger salaris zou je ook kunnen voorstellen om een opleiding of training op kosten van de baas te volgen.

Bevestig altijd alle afspraken die je maakt per mail.


Wat is realistisch bij een salarisverhoging?

Hoeveel extra salaris je precies kunt vragen, hangt natuurlijk af van de omstandigheden. Maar iedereen begrijpt dat een loonstijging van 25 procent minder realistisch is dan 5 procent extra salaris. Over het algemeen is een loonsverhoging van 10 procent het maximale dat je kunt krijgen bij een uitstekende beoordeling.

De salariswijzer van  Nationale Vacaturebank geeft een indicatie van wat je waard bent en dus ook van wat je bovenop je huidige salaris kunt vragen.

Het is slim om iets meer per maand te vragen dan je echt wilt. zodat je nog onderhandelingsruimte hebt. Zo is de kans groter dat jij en je baas samen uitkomen op wat je in je hoofd had.


Lees meer over salaris: