• Vakbonden en werkgevers in het streekvervoer hebben een onderhandelingsakkoord bereikt over een nieuwe cao, zo meldt vakbond FNV.
  • De werknemers krijgen structureel 15 procent meer loon over 27 maanden en een eenmalige uitkering van duizend euro. Ook wordt de werkdruk verlaagd.
  • De acties van werknemers zijn daarmee van de baan.
  • Lees ook: NS introduceert Reisvergelijker om trein af te zetten tegen auto en fiets

De vakbonden en de werkgevers in het streekvervoer hebben een onderhandelingsakkoord bereikt over een nieuwe cao. Dat laat onderhandelaar Marijn van der Gaag van vakbond FNV aan het ANP weten.

Werknemers krijgen structureel 15 procent meer loon over 27 maanden en een eenmalige uitkering van duizend euro. Ook komen er maatregelen om de werkdruk te verlagen. De acties zijn daarmee van de baan.

Van der Gaag zegt “tevreden” te zijn met het resultaat. “Qua loonsverhoging zetten we hele nette stappen.” Hij benadrukt dat de deal nog wel moet worden voorgelegd aan de leden. “Het is een moeizaam proces geweest, maar uiteindelijk ligt er een resultaat en daar gaat het om. We gaan het nu voorleggen aan de leden. Alle acties worden intussen opgeschort”, meldt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen over het bereikte onderhandelingsresultaat met werkgeversorganisatie VWOV.

Volgens Fred Kagie, voorzitter van de VWOV, zijn het zeer intensieve gesprekken geweest. “Dit resultaat betekent ook rust voor de reizigers en rust voor de medewerkers in onze sector.” Hij legt het akkoord positief voor aan de eigen leden. Dat zijn de vervoersbedrijven Arriva, EBS, Keolis Nederland, RET, Transdev en Qbuzz.

De afgelopen maanden legden voornamelijk chauffeurs van bedrijven als Arriva, Keolis, EBS en Qbuzz herhaaldelijk het werk neer. Daardoor vielen er telkens veel bussen uit, met overlast voor reizigers tot gevolg. Het cao-conflict in het streekvervoer draaide onder meer om loonsverhoging. Gezien de hoge inflatie wilden de bonden veel meer extra loon dan de werkgevers zeiden te kunnen bieden.

Ook werkdruk in streekvervoer gaat omlaag

Voor de bonden was het ook belangrijk dat de werkdruk omlaag gaat. Ook daarover zijn volgens Van der Gaag afspraken gemaakt. Zo komen er extra pauzes en verbeteringen in de roosters. De nieuwe cao, die geldt voor zo'n 13.000 mensen, bevat ook een ouderenregeling. Die houdt volgens VWOV in dat een werknemer die vanaf 63 jaar 60 procent werkt, 80 procent krijgt uitbetaald en 100 procent pensioen opbouwt.

Nu er een akkoord ligt, komt er een einde aan maanden van acties in het streekvervoer. "Dit hebben de leden en iedereen die de acties gesteund heeft voor elkaar gekregen. Door de werkdruk te verlagen zorgen we ervoor dat er ruimte komt voor normale pauzes in de roosters en wordt het werken in het streekvervoer ook weer aantrekkelijker", aldus Van der Gaag.

De onderhandelingen over een kleinere cao in het streekvervoer, waar zo'n 1.300 mensen onder vallen, gaan nog door. Het gaat daarbij over de arbeidsvoorwaarden voor personeel van streekvervoerders die zowel bus- als treindiensten aanbieden.

LEES OOK: Haat je reizen naar je werk? Het zou goed kunnen zijn voor je geestelijke gezondheid, beweren wetenschappers