De loonstijgingen in nieuwe cao’s pakken minder hoog uit. Vorig jaar gingen de verhogingen die vakbonden en werkgevers afspraken maandenlang almaar verder omhoog. Maar inmiddels is het tij gekeerd en is sprake van een dalende trend.

Volgens AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, kwam de gemiddelde loonstijging die in januari in cao’s werd afgesproken uit op 5,9 procent. In december was dit nog 6,8 procent en een aantal maanden terug ging het nog om een groei van 8 procent, wat de grootste gemiddelde loonstijging van de afgelopen jaren betekende.

“De sinds afgelopen zomer dalende trend in de loonafspraken volgt op de gedaalde inflatie, de iets ruimere arbeidsmarkt en de slechtere economie gedurende het grootste deel van 2023”, stelt AWVN.

De werkgeversorganisatie voegt daaraan toe dat de loonruimte in het bedrijfsleven ook kleiner wordt. Dat zou bijvoorbeeld te zien zijn aan de “zorgelijke economische vooruitzichten en een groeiend aantal reorganisaties en faillissementen”.

De cijfers van AWVN worden goed in de gaten gehouden door De Nederlandsche Bank (DNB). De centrale bank is er namelijk scherp op dat de lonen niet te sterk blijven oplopen. Doen ze dat wel dan bestaat het risico dat de inflatie hierdoor extra wordt aangejaagd.

AWVN sluit niet uit dat de loonstijging in nieuwe cao's ergens komende maanden nog kan aantrekken. Dat zou dan om een tijdelijke opleving gaan binnen de dalende trend.

"Er is nog een aantal cao's dat voor het laatst vernieuwd is in de periode vóórdat de inflatie extreem opliep. Als die akkoorden alsnog tot stand komen, kunnen die het maandgemiddelde incidenteel opdrijven", aldus de organisatie.

In januari werden 23 cao-akkoorden gesloten voor in totaal zo'n 200.000 werknemers. Daarmee kwamen er veel minder nieuwe cao's tot stand dan in december. Maar volgens AWVN gaat het om een normaal aantal. In de eerste maand van het jaar worden er altijd wat minder akkoorden bereikt.

LEES OOK: Bruto versus nettoloon in januari 2024: dit krijg je erbij als je salaris 2% tot 8% stijgt