• Werknemers in het Nederlandse bedrijfsleven krijgen volgend jaar een gemiddelde loonsverhoging van 2,5 procent, blijkt uit salarisonderzoek van Willis Towers Watson.
  • Veel bedrijven kijken volgens de wereldwijd opererende HR-consultant met voorzichtig optimisme naar 2021.
  • Wel zijn er mede vanwege de coronacrisis duidelijke verschillen tussen de sectoren.

Werknemers in het Nederlandse bedrijfsleven krijgen volgend jaar een gemiddelde loonsverhoging van 2,5 procent. Dat blijkt uit salarisonderzoek van de wereldwijd opererende HR-consultant Willis Towers Watson. Eerder dit jaar werd nog een salarisstijging van 2,1 procent verwacht.

Door de uitbraak van het coronavirus bevroor dit jaar nog 40 procent van de bedrijven de lonen, maar in 2021 zal dat aantal zijn gedaald naar 15 procent.

“Na een moeilijk jaar voor werkgevers en werknemers – met lockdowns, kwesties rondom veiligheid, thuiswerken en dalende inkomsten – vinden veel werkgevers manieren om met de crisis om te gaan”, zegt Angel Hoover, de baas van Willis Towers Watson Benelux. “Veel bedrijven kijken met voorzichtig optimisme naar 2021, wat tot uiting komt in iets meer ruimte voor loonsverhogingen dan we dit jaar zagen.”

Verschillen tussen sectoren bij verhogen lonen

Wel zijn er juist vanwege de coronacrisis duidelijke verschillen te zien tussen sectoren. Zo hebben webwinkels daar volop van geprofiteerd, maar zijn de horeca en de luchtvaart juist keihard geraakt.

“Veel e-retailers zijn succesvol geweest en kennen hoge loonsverhogingen toe, terwijl meer traditionele retailers zeer weinig of geen verhoging geven”, stelt Hoover. “Ook bedrijven in de horeca, recreatie en luchtvaart hebben het zwaar te verduren gehad. De verschillen in de manier waarop bedrijven door de pandemie werden getroffen, worden waarschijnlijk weerspiegeld in de loonstijgingen.”

De Brits-Amerikaanse adviesbureau verwacht dat de salarissen in de sectoren energie en natuurlijke hulpbronnen (2,2 procent), consumentenproducten (2,2 procent), financiële dienstverlening (2,3 procent) en automotive (2,3 prcoent) minder hard omhoog gaan dan gemiddeld en in de detaihandel (2,8 procent), farmacie en gezondheidswetenschappen (2,8 procent) en high tech (2,6 procent) juist meer.

De Nederlandse salarissen gaan iets harder omhoog dan in de ons omringende landen. Zo worden in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk loonsverhogingen van gemiddeld 2,4 procent verwacht, in België van 2,3 procent en in Frankrijk van 2 procent.

LEES OOK: Kwart van de werknemers rekent in 2021 op een hoger loon – slechts 1 op 9 verwacht een lager salaris

Lees ook op Business Insider