• De Britse overheid wil een herziening van de regels omtrent overnames om de Londense beurs aantrekkelijker te maken voor zogeheten SPAC’s.
  • SPAC’s zijn lege beursnoteringen gevuld met kapitaal om overnames te doen.
  • De beurs van Amsterdam stootte Londen begin dit jaar van de troon als grootste handelscentrum voor aandelen in Europa en trekt ook partijen aan die nieuwe SPAC’s lanceren.

De Londense beurs gaat de regels rondom special purpose acquisition companies of SPAC’s grondig herzien om net als New York en Amsterdam te kunnen profiteren van de beursgang van deze lege beurshulzen.

SPAC’s, ook wel blancochequebedrijven genoemd, zijn beursbedrijven zonder activiteiten of significante bezittingen waar alleen een zak geld in zit om overnames mee te doen.

Door de Brexit wist Amsterdam de Londense aandelenbeurs begin dit jaar al van de troon te stoten als belangrijkste Europese handelscentrum voor aandelen. Nu trekt Amsterdam ook nog eens de markt voor Europese SPAC’s naar zich toe.

Dit komt mede door de beperkende regels die gelden in het Verenigd Koninkrijk voor de beursgang van deze speciale beursgenoteerde bedrijven. 

Lees ook: 5 dingen die je als belegger moet weten om SPAC’s te begrijpen

SPAC's hebben vorig jaar en in 2021 een vlucht genomen: in de VS zijn al zo'n 180 van dergelijk overnamevehikels genoteerd aan de beurs. Daar zit in totaal liefst 50 miljard dollar aan kapitaal voor overnames in.

SPAC’s zijn dit jaar ook aan een opmars in Europa bezig, waarbij Amsterdam een bijzonder geliefde bestemming is. De een na de andere Europese SPAC kiest voor een notering aan de Amsterdamse beurs, een ontwikkeling waar onze Londense overburen niet blij mee zijn.

De wereldwijde populariteit van SPAC's

Een SPAC is een bedrijf, zonder activiteiten, dat speciaal wordt opgericht door een vaak rijke groep investeerders met als doel naar de beurs te gaan. Met het kapitaal dat met de beursgang wordt opgehaald, gaan de investeerders vervolgens op zoek naar een bestaand bedrijf om over te nemen of mee te fuseren.

Tijdens de oprichting van de SPAC is er nog niet duidelijk wie of wat er zal worden overgenomen. Dat wordt pas na de beursgang duidelijk als de jacht op overnameprooien van start gaat. Beleggen in een SPAC is daarom relatief risicovol voor beleggers die hierin participeren.

Ondanks dat de populariteit van de SPAC’s wereldwijd toeneemt, vist de Londense beurs door de strenge regelgeving achter het net. Volgens de Britse regels moet de handel in de aandelen van een bedrijf dat een overname gaat doen, namelijk tijdelijk worden opgeschort als dat bedrijf een doelwit gekozen heeft.

Hierdoor valt het hele idee van een SPAC in duigen, omdat er dus geen aandelen gekocht of verkocht kunnen worden gedurende de overnameperiode. 

Londen wil zichzelf weer op de kaart zetten met soepelere regels

De Britse regering heeft een voorstel gestuurd naar de financiële autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk met de aanbeveling deze regel te schrappen en te vervangen door regels en richtlijnen die het vertrouwen van beleggers in SPAC’s moeten vergroten.

In het voorstel wordt ook de bezorgdheid geuit dat snelgroeiende Britse bedrijven, door de strikte regelgeving in het VK, weleens weggekaapt zouden kunnen worden door buitenlandse SPAC's om ze vervolgens in bijvoorbeeld de VS of Nederland naar de beurs te brengen.

Lord Hill, initiatiefnemer van de wetswijziging, zegt dat aanpassing "de manier is om de kloof te kunnen dichten die ontstaan is na de Brexit" tussen Londen en andere wereldwijde financiële centra.

LEES OOK: Amsterdamse beurs krijgt er een leeg fonds bij met een zak geld van €250 miljoen om duurzaam bedrijf over te nemen