• Investeringsfonds Infestos brengt een nieuwe SPAC naar de beurs in Amsterdam.
  • De beurshuls, ESG Core Investment, zou binnen twee jaar een duurzaam Europees bedrijf naar de beurs moeten brengen.
  • Aandelen in het fonds kosten 10 euro. In totaal hoopt men met de beursgang 250 miljoen euro op te halen.
  • De laatste tijd zijn constructies met een SPAC erg populair, maar niet onomstreden.

Een nieuw special purpose acquisition company (SPAC) van duurzaam investeringsfonds Infestos gaat in Amsterdam naar de beurs. Het lege fonds, ESG Core Investment, moet later een duurzaam Europees bedrijf gaan overnemen.

Nog deze week zouden de aandelen in het fonds verhandeld moeten worden. Aandelen in het fonds kosten 10 euro, in totaal hoopt men met de beursgang 250 miljoen op te halen.

ESG Core gaat op zoek naar een bedrijf met een sterk duurzaam profiel. Dat moet binnen twee jaar worden gevonden en overgenomen.

Infestos had eerder onder meer een deelneming in de beursgenoteerde laadpalenmaker Alfen. Ook investeerde het fonds bijvoorbeeld in filterbedrijf NX Filtration.

Meerdere SPAC's op het Damrak

De laatste tijd zijn SPAC's erg populair, maar niet onomstreden. Als bedrijven door een SPAC worden overgenomen en zo een beursnotering krijgen, worden ze niet aan exact dezelfde controles onderworpen als bij een normale beursgang, zo luidt de kritiek van tegenstanders. Dan krijgen beleggers namelijk veel meer inzicht in de financiële positie van een bedrijf, omdat het een uitgebreid informatiedocument, een prospectus, moet publiceren.

De investeringsvehikels leveren door het ontbreken van zo'n prospectus mogelijk meer risico op voor beleggers.

ESG Core is niet de enige SPAC met een notering op het Damrak. Dutch Star Companies Two kreeg afgelopen november een notering. Voorganger Dutch Star Companies One bracht techbedrijf CM.com naar de beurs.

Ook de Britse ondernemer Michael Tobin zou een SPAC naar de beurs in Amsterdam willen brengen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Tobin, die zijn fortuin vergaarde met datacentra, zou 200 miljoen tot 300 miljoen euro willen ophalen om in een techbedrijf te steken. Dat fonds zou Crystal Peak moeten gaan heten.

LEES OOK: 5 dingen die je als belegger moet weten om SPAC’s te begrijpen