De Belarussische president Alexander Loekasjenko, een trouwe bondgenoot van de Russische leider Vladimir Poetin, waarschuwt dat er een groot wereldwijd conflict dreigt.

Tijdens een ceremonie met Belarussische bestuurders en pas afgestudeerde militairen beschuldigde hij de VS en Westerse landen ervan een “multipolaire wereldorde” in stand te houden en “openlijk fascistische regimes” te steunen, zo meldt staatsmedium Belta. De opmerkingen van Loekasjenko zijn een weerklank van de ongegronde beweringen van Poetin dat de Oekraïense regering fascistisch is.

De Belarussische leider stelde volgens Belta ook dat Europa “helemaal niks zelf beslist” en “Washington het onder de duim heeft”. Loekasjenko beschuldigde het Westen er ook van te proberen chaos te veroorzaken in zijn land en het zo kapot te maken.

“Helaas brengt dergelijk beleid van het Westen de wereld dichterbij de afgrond van een grote oorlog die geen winnaar zal kennen”, zo zei hij.

"Wat er nu gebeurt rond Belarus en Rusland vereist extreme waakzaamheid en concentratie", stelde Loekasjenko verwijzend naar de oorlog in Oekraïne. "Onder leiding van de Verenigde Staten hebben de Westerse landen het wereldwijde veiligheidssysteem consequent en stap voor stap afgebroken, zelfs tegen hun eigen nationale belangen en de wil van hun inwoners in."

Ook uitte Loekasjenko net als Poetin kritiek op de NAVO, en dan specifiek op de beslissing van Zweden en Finland om toe te treden tot het militaire bondgenootschap

"Blijkbaar hebben de nieuwe 'kruisvaarders' van de NAVO ineens besloten dat het tijd is voor een nieuwe 'Drang nach Osten', daarbij vergetend hoe vergelijkbare campagnes in het verleden zijn afgelopen", zo zei Loekasjenko. Met "Drang nach Osten" verwijst hij naar een term die nazileider Adolf Hitler gebruikte om Slavisch grondgebied te veroveren, om zo meer 'Lebensraum' te creëren voor Duitsland.

Eerder deze maand had Loekasjenko al gezegd dat hij het tijd vindt dat "het vergeetachtige Europa" een "morele zuivering" ondergaat.

De Belarussische leider is niet de enige die waarschuwt voor een nieuwe wereldoorlog. Eerder zei bijvoorbeeld hedgefondsmiljardair George Soros al dat de Russische invasie van Oekraïne kan leiden tot de Derde Wereldoorlog.

LEES OOK: Hoe ziet een vredesdeal tussen Rusland en Oekraïne eruit? – ‘Niet naïef zijn over Rusland, altijd een stok achter de deur hebben’